Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

PORCACCHI, Tomaso. L'isole piu famose del mondo descritte da Tomaso Porcacchi da Castiglione arretino e intagliate da Girolamo Porro padouano con noua aggionta, Πάδοβα, Appresso Paolo et Francesco Galignani Fratelli, MDCXX [=1620].

Ο Ιταλός πολυγραφότατος λόγιος, γεωγράφος και μεταφραστής Tommaso Porcacchi (1530-1585), από φτωχή οικογένεια, κατάφερε να σπουδάσει με τη βοήθεια του μαικήνα Δούκα Cosimo A΄. Στη Φλωρεντία γνώρισε τον ουμανιστή L. Domenichi, χάρις στον οποίο δημοσίευσε τα πρώτα του έργα, (μία βιογραφία για τον Βιργίλιο και τη μετάφραση τμήματος της ‘Αινειάδας’) και ήρθε σε επαφή με γνωστούς εκδότες της εποχής.

Από το 1559 εγκαθίσταται στη Βενετία όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. Εκεί ο Porcacchi εξέδωσε πλήθος έργων γεωγραφικού, ιστορικού, αρχαιολογικού περιεχομένου και μετέφρασε πολλά κείμενα από τα ελληνικά στα λατινικά, ενώ με εκδόσεις στη λαϊκή γλώσσα σκόπευε να υποστηρίξει τη Μεταρρύθμιση. Από τα λόγια έργα του αξιοσημείωτα θεωρούνται η νησιωτική ανθολογία του (πρώτη έκδοση στα 1572), μια πραγματεία για τα ταφικά έθιμα και μία άλλη με βιογραφίες πεφωτισμένων αντρών.

Η συγκεκριμένη έκδοση πρωτοτυπεί στη χάραξη σε σύγκριση με τις παρεμφερείς της εποχής εκδόσεις νησολογίων. Ο Porcacchi καθιερώνει τη χαλκογραφία στη χάραξη των χαρτών, τεχνική η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια και περισσότερες λεπτομέρειες. Οι χάρτες συνοδεύονται με επεξηγηματικά κείμενα που, όπως σημειώνει ο ίδιος στην εισαγωγή, περιέχουν πολλές πληροφορίες για την ιστορία, τη μυθολογία, τη γεωγραφία και την εθνογραφία κάθε νησιού. Το έργο αυτό γνώρισε πολλές επαυξημένες εκδόσεις, οι περισσότερες από τις οποίες κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (41)