Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

CHENAVARD, Antoine-Marie. Six vues et détails dessinés à Athènes en MDCCCXLIII..., Λυών, Louis Perrin, MDCCCLVII [=1857].

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Antoine Marie Chenavard (1787-1883), εξάδελφος του ζωγράφου Paul Chenavart, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Λυών και, από το 1809, στην αντίστοιχη του Παρισιού. Ιδρυτικό μέλος της Ακαδημαϊκής Εταιρείας της Αρχιτεκτονικής της Λυών, δίδαξε από 1823-1861 στην Σχολή Καλών Τεχνών της γενέτειράς του Λυών. Ταξίδεψε στην Ανατολή το 1843 και το 1844, για το οποίο συνέταξε και χρονικό. Ο Chenavart επιλέχτηκε ω ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Θεάτρου της Όπερας της Λυών και υπήρξε αρχιτέκτονας δημόσιων κτιρίων και εκκλησιών στη Γαλλία ενώ δημοσίευσε πολλά αρχιτεκτονικά και λογοτεχνικά έργα.

Το ταξίδι στην Ανατολή πραγματοποιήθηκε, από τον Σεπτέμβριο του 1843 έως τον Ιανουάριο του 1844 συντροφιά με τον επίσης ζωγράφο και συνάδελφό του E. Rey και τον αρχιτέκτονα J.M. Dalgabio. Ξεκίνησαν από τη Μασσαλία και μέσω Ιταλίας και Μάλτας περιηγήθηκαν για πέντε μήνες στην Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και για μικρό χρονικό διάστημα στην Αίγυπτο.

To χρονικό του ταξιδιού τους δημοσιεύτηκε στα 1846. Μετά από την παρούσα έκδοση, τον επόμενο χρόνο, στα 1858, ο Chenavard εξέδωσε σε περιορισμένα αντίτυπα τον συνοδευτικό “Άτλαντα” του χρονικού του ταξιδιού του, εμπλουτισμένο με ογδόντα περίπου σχέδια (είκοσι επτά για την Αθήνα, μερικά για τους Δελφούς και την Ιθάκη και λίγα για την Αίγυπτο) .

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (7)