Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Κάτοψη των Προπυλαίων και του περιβάλλοντος χώρου κατά τον Lebouteux.NAPIER, Charles James. Memoir on the Roads of Cefalonia…, Accompanied by Statistical Tables, State of the Thermometer, &c. &c. &c. Λονδίνο, Printed for James Ridway,1825.

Ο Βρετανός Charles James Napier (1782-1853), στρατιωτικός και πολιτικός, επισκέφθηκε το 1819 την Κέρκυρα ως απεσταλμένος των βρετανικών αρχών. Το 1820 βρίσκεται στα Γιάννενα του Αλή Πασά εκτελώντας μυστική αποστολή και το 1821 γίνεται ένθερμος υποστηρικτής του Αγώνα της επαναστατημένης Ελλάδας. Είκοσι χρόνια αργότερα ο Napier ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση στις Ινδίες και στο σημερινό Πακιστάν. Από την Κέρκυρα, το 1822, εστάλη στην Κεφαλονιά, όπου παρέμεινε ως διοικητής οκτώ χρόνια, κυβερνώντας ως απόλυτος μονάρχης. Ενήργησε ωστόσο για να γίνουν δρόμοι στο νησί και βελτίωσε τους θεσμούς. Συνάντησε εκεί τον Λόρδο Βύρωνα, όταν ο τελευταίος όδευε προς την επαναστατημένη Ελλάδα,

Το πολύ ενδιαφέρον τούτο μνημόνιο αναφέρεται στο οδικό δίκτυο της Κεφαλλονιάς και κυρίως στις προτάσεις του ίδιου για την καλυτέρευσή του, ενώ περιγράφει επίσης τις αρχαιότητες του τόπου, με αποσπάσματα από Λατίνους συγγραφείς, κάνει προτάσεις, με οικονομικούς προϋπολογισμούς, για τις οχυρώσεις του Αργοστολίου καθώς και για αποξηράνσεις, φυλακές και στρατιωτικούς καταυλισμούς. Στο τέλος παραθέτει λεπτομερείς πίνακες με τις θερμοκρασίες ανά τριμηνία και δημογραφικούς πίνακες με πληθυσμούς, επαγγέλματα, κτήρια, εξοπλισμούς, πηγές, χειμάρρους, προϊόντα, πανίδα και αλιευτικό στόλο για είκοσι χωριά στο νησί της Κεφαλλονιάς. O Napier συνέταξε μεταξύ άλλων το "The war in Greece" (1821), το "Greece in 1824" και το "Τhe Colonies… of the Ionian islands especially…" (1833).

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (6)