Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

LABORDE, Léon Emmanuel Simon Joseph. Voyage de l'Asie Mineure par Alexandre de Laborde, Becker, Hall, et L. de Laborde, rédigé et publié par Léon de Laborde, Παρίσι, Firmin Didot, 1838.

Ο Γάλλος Simon Joseph Léon Emmanuel, Marquis de Laborde (1807-1869), αρχαιολόγος και πολιτικός, ταξίδεψε σε ηλικία 20 ετών, συντροφεύοντας τον πατέρα του, σε όλη σχεδόν τη Νότια Ευρώπη και τη Μικρά Ασία, σχεδιάζοντας με εξαιρετικό ταλέντο μνημεία της Ανατολής. Συνέχισε το ταξίδι του στην Αίγυπτο και την Αραβία (1828) και παρέμεινε ταξιδευτής σε όλη του τη ζωή με μεγάλα διαστήματα παραμονής σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Γραμματέας της γαλλικής πρεσβείας στη Ρώμη, δίπλα στον Σατωβριάνδο, εγκατέλειψε τη διπλωματική του σταδιοδρομία ήδη από το 1845 για να αφοσιωθεί στη συγγραφή ιστορικών και λογοτεχνικών έργων, ενώ παρέμεινε υπεύθυνος αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Λούβρου. Δημοσίευσε σε ταξιδιωτικά χρονικά τα ταξίδια του στην Αραβία (1830) και τη Μικράς Ασία (1838-1862), καθώς και μια μελέτη για την ιστορία της χαρακτικής. Επιδόθηκε στη συγγραφή μεγαλόπνοων έργων για τα μνημεία του Παρισιού και τις βιβλιοθήκες, τα οποία όμως δεν ολοκλήρωσε και συνεργάστηκε με έγκυρα περιοδικά της εποχής.

Στο συγκεκριμένο μεγάλου σχήματος έργο περιλαμβάνονται ογδόντα πίνακες με αρχαιότητες, αξιόλογες τοποθεσίες, ιστορικά τοπία, σκηνές καθημερινού βίου και ολιγάριθμοι με ανθρώπινους τύπους από τη Μικρά Ασία κυρίως αλλά και από την Εγγύς Ανατολή. Η εντυπωσιακή αυτή έκδοση, που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο με την αντίστοιχη “Περιγραφή της Μικράς Ασίας” του Ch. Texier, ανέδειξε τον πλούτο των αρχαιολογικών τοποθεσιών στη Μικρά Ασία και καλλιέργησε το ενδιαφέρον για αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (168)