BORY DE SAINT-VINCENT, Jean Baptiste. Nouvel Atlas pour servir à l'histoire des iles ioniennes, contenant cartes, plans, vues, costumes et médailles..., Παρίσι, Chez Dondey-Dupré et fils, MDCCCXXIII [=1823].
Ο Γάλλος στρατιωτικός, φυσιοδίφης, γεωγράφος και συγγραφέας Jean-Baptiste Geneviève Marcellin Bory de Saint-Vincent (1778-1846) σπούδασε ιατρική και χειρουργική σε πολύ νεαρή ηλικία (1791-93), και στα 1796-98 δημοσίευσε τις πρώτες επιστημονικές του μελέτες. Στα 1799 κατατάχθηκε στον στρατό και ταξίδεψε στις θάλασσες του Νότου, τη Μαδαγασκάρη και τη Ρεϊνιόν. Την εποχή εκείνη συνέταξε και τα πρώτα του επιστημονικά έργα. Μετείχε σε φυσιοδιφικές αποστολές ανά τον κόσμο αλλά η σταδιοδρομία του στον στρατό έλαβε τέλος με την πτώση του Nαπολέοντα.
Από το 1819 έως το 1830 συμμετείχε στη συγγραφή τουλάχιστον τριάντα επιστημονικών έργων, κυρίως φυσικής ιστορίας και γεωγραφίας (άρθρα, δοκίμια, λεξικά κ.ά.), ενώ από το 1829 μετείχε στις Γαλλικές Επιστημονικές Αποστολές (Μοριάς, Αλγερία). Ικανός αλλά και φιλόδοξος, ακούραστος και προικισμένος, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλαΐκευση των φυσικών επιστημών, παρότι ο ίδιος δεν είχε σπουδάσει το αντικείμενο αυτό αλλά όφειλε τις γνώσεις του στις προσωπικές του εμπειρίες.
Οι δημοσιεύσεις του πάνω σε θέματα φυσικής ανθρωπολογίας και γεωγραφίας συνετέλεσαν ώστε ο εμπειρικός αυτός φυσιοδίφης, βοτανολόγος, γεωγράφος και τοπογράφος να διορισθεί διευθυντής του Τμήματος των Φυσικών Επιστημών της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής στον Μοριά (1829-30). Ο πενηντάχρονος τότε συνταγματάρχης και ήδη διάσημος φυσιοδίφης ήταν πολυπράγμων, οργανωτικός αλλά και ιδιότυπος,. Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε η Αποστολή, αυτός και οι συνεργάτες του κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να παρουσιάσουν με εκπληκτική συνέπεια και ταχύτητα το προσδοκώμενο υλικό, ανταποκρινόμενοι σε όλα όσα τους ζητήθηκαν από τις γαλλικές αρχές. Τα πορίσματα δημοσιεύτηκαν σε πολλούς τόμους και έναν Άτλαντα (1832-1836), ενώ ο Bory de Saint-Vincent συνέταξε και την «Αφήγηση» (Relation) του ταξιδιού. Το μνημειώδες αυτό έργο θεωρείται η πρώτη προσπάθεια συστηματικής επιστημονικής μελέτης και καταγραφής του ελληνικού χώρου από οργανωμένη ομάδα επιστημόνων.
Ο «Άτλας» συνοδεύει το έργο «Histoire et description des îles Ioniennes…», το κείμενο του οποίου συνέταξε ο βαρόνος V. A. Schneider, ενώ ο Bory de St Vincent προλόγισε και επιμελήθηκε την έκδοση. Παραδίδονται λεπτομερώς ιστορικές, γεωγραφικές, οικονομικές, δημογραφικές και εθνογραφικές πληροφορίες για τα νησιά του Ιονίου πελάγους.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου