Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

BRINDESI, Jean. Souvenirs de Constantinople, Παρίσι, [Imp. Lemercier, 1845].

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Ιταλού ζωγράφου Giovanni Brindesi.(1826-1888) Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του φιλοτεχνώντας υδατογραφίες, και έζησε στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο της βασιλείας του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ (1831-1861), απαθανατίζοντας σκηνές του δημόσιου, στρατιωτικού και κοινωνικού βίου. Το εργαστήριό του ήταν στην συνοικία του Πέρα και ο τάφος του βρίσκεται στο καθολικό κοιμητήριο του Φερίκιοϊ. Οι πίνακές του λιθογραφήθηκαν από τον γνωστό εκδοτικό οίκο Lemercier του Παρισιού και κυκλοφόρησαν σε δύο Λευκώματα (1855-1860). Το ένα Λεύκωμα περιλαμβάνει ενδυμασίες, κυρίως των αξιωματούχων της οθωμανικής αυλής, και το άλλο σκηνέςς από τον καθημερινό βίο στην Κωνσταντινούπολη. Τα πρωτότυπα σχέδια του Brindesi φυλάσσονται στο Μουσείο του Ανακτόρου του Τοπ Καπί και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Τον 19ο αιώνα, το πνευματικό και καλλιτεχνικό ρεύμα του οριενταλισμού, με τη λατρεία του εξωτικού και του παράδοξου της Ανατολής, έθρεψε πλουσιοπάροχα το αναγνωστικό και φιλότεχνο κοινό της δυτικής Ευρώπης. Καταξιωμένοι και μη καλλιτέχνες, άλλοτε με βάση τη φαντασία τους και άλλοτε με την παρουσία τους στους τόπους που τους ενέπνεαν τα σχετικά θέματα, παρέδωσαν εικαστικά έργα τα οποία, πολλές φορές με υπερβολή, ωραιοποίησαν τον χώρο και τους ανθρώπινους τύπους της Ανατολής.

Στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο είχε μία και μοναδική έκδοση, απεικονίζονται γραφικές στιγμές από τη ζωή στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα περίχωρά της και την Προύσα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πίνακες με τα μεταφορικά μέσα. Παρότι δεν μας κληροδότησε πολλά έργα, ο Brindesi κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο αξιοπρόσεχτες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του οριενταλισμού.

Τα σχέδια του Brindesi δημοσιεύτηκαν λιθογραφημένα και επιχρωματισμένα από πολλούς χαράκτες (Ch. Bour, Hadamard, J. Gaildrau, A. Charpentier, Gilbert, Bayot, Schultz, Sorrieu). Για τον Charles Bour γνωρίζουμε ότι παρουσίαζε στο ετήσιο καλλιτεχνικό Salon του Παρισιού από το 1844 έως το 1880. Ξεχώρισε κυρίως για τις χαράξεις στρατιωτικών θεμάτων, προτιμούσε τις έντονες αντιθέσεις στις φωτοσκιάσεις και κατατάσσεται στους καλλιτέχνες οι οποίοι δημιουργούν στο μεταίχμιο ανάμεσα στο ρομαντικό και στο ρεαλιστικό ύφος.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (21)