Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GRIFFITHS, John. Travels in Europe, Asia Minor, and Arabia..., Λονδίνο [Εδιμβούργο], T. Cadell and W. Davis [Peter Hill], 1805.

Κυριευμένος, όπως σημειώνει στον πρόλογο του χρονικού του, “από μια ακατανίκητη επιθυμία να επισκεφτώ μακρινές και άγνωστες χώρες”, ο Άγγλος γιατρός Julius Griffiths, αργότερα μέλος της Βασιλικής Ιατρικής Εταιρίας του Εδιμβούργου, ξεκίνησε ένα ταξίδι στην μακρινή Ανατολή για να συγκεντρώσει “ακριβή και αμερόληπτα” στοιχεία και τις χώρες και τους λαούς. Δημοσίευσε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις από ένα μόνο μέρος των ταξιδιών του, σε ένα έργο που αφιέρωσε στη λαίδη Craven και το οποίο μεταφράστηκε, στα 1812 και στα Γαλλικά.

Έφυγε από την Αγγλία τον Ιούνιο του 1785 και μέσω του Γιβραλτάρ, της γαλλικής Νίκαιας, της Γένοβας, της Σικελίας, των Κυθήρων, της Τήνου και της Χίου έφτασε στη Σμύρνη και διέμεινε εκεί έναν περίπου μήνα. Στη συνέχεια, περνώντας από τη Λήμνο και τα Δαρδανέλια κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη· στο γραπτό του περιγράφει την πολιτεία, τα μνημεία της και όλα τα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παραθέτοντας επίσης πίνακες οικονομικού και εμπορικού περιεχομένου. Το ταξίδι του συνεχίστηκε από τα Δαρδανέλια στην Τένεδο, τη Μυτιλήνη, τα Ψαρά, τη Χίο. Από τη Σμύρνη ταξίδεψε με καραβάνι στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Επισκέφθηκε τις Σάρδεις, τη Φιλαδέλφεια, το Αφιόν Καραχισάρ, το Ικόνιο, την Κιλικία, τα Άδανα και την Αντιόχεια, από όπου τον Ιούνιο του 1786 πέρασε στο Χαλέπι και τη Συρία. Το υπόλοιπό του ταξίδι, προς τη Βασόρα, τη Βομβάη και άλλες τοποθεσίες της Ινδίας, καθώς και τις χώρες της ανατολικής Ασίας, το παρακολουθούμε μόνον στον χάρτη που κοσμεί την έκδοση του χρονικού του.

Οι παρατηρήσεις του και τα περιστατικά που περιγράφει ζωντανεύουν τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική εικόνα των τόπων της Ανατολικής Μεσογείου όπου βρέθηκε ο περιηγητής, με αμερόληπτο τρόπο, καθώς ο Griffiths δεν παίρνει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης εθνότητας.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (7)