Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

EGMONT, Johan Aegidius van / HEYMAN, John. Travels through Part of Europe, Asia Minor, the Islands of the Archipelago; Syria, Palestine, Egypt, Mount Sinai, &c. .., τ. Ι, Λονδίνο, L. Davis and C. Reymers, MDCCLIX [=1759].

Το κείμενο αυτό είναι συγχώνευση δύο διαφορετικών ταξιδιωτικών χρονικών. O Ολλανδός ευπατρίδης και διπλωμάτης Jan Aegidius van Egmond van de Nijenburg (1693-1747) χρημάτισε απεσταλμένος των Κάτω Χωρών στην Αυλή του βασιλιά της Νάπολης και πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, στα 1720.

Ο καθηγητής των ανατολικών γλωσσών στο Πανεπιστήμιο του Λέυντεν John Heyman (1667-1737) διετέλεσε εφημέριος της ολλανδικής κοινότητας στη Σμύρνη (1700-1709). Ο ανεψιός του, J.W. Heyman ένωσε τις ταξιδιωτικές αφηγήσεις του van Egmont και του John Heyman και τις δημοσίευσε σε επιστολική μορφή στα ολλανδικά το 1757. Ενσωμάτωσε επίσης αποσπάσματα από τα ταξιδιωτικά οδοιπορικά και κείμενα των J. Spon, G. Wheler, C. Le Bruyn, J. Pitton de Tournefort και Ol. Dapper. Έτσι δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουμε ξεχωριστά τις διαδρομές των δύο ταξιδιών, που δημοσιεύονται εδώ στην αγγλική έκδοση.

Στην έκδοση διαβάζουμε ένα ταξίδι από το Κάδιθ στο Αλικάντε, την Πίζα, τη Λούκα, τη Φλωρεντία, τη Μεσσήνη της Σικελίας και από εκεί στη Σμύρνη. Περιέχονται περιγραφές της ενδοχώρας της Σμύρνης (Έφεσος, Μαγνησία του Μαιάνδρου, Σάρδεις) και από εκεί το ταξίδι συνεχίζει στην Κωσταντινούπολη, μέσω Λέσβου, Τενέδου, Μαγνησίας του Σιπύλου, Θυατείρων και Προύσας. Οι περιγραφές που ακολουθούν αφορούν πάλι τη Σμύρνη, τη Χίο, τη Ρόδο και την Κύπρο. Οι περιηγήσεις συνεχίζονται στους Άγιους Τόπους, την Αίγυπτο, τη Συρία (Δαμασκό, Χαλέπι) και από την Αντιόχεια και την Αλεξανδρέττα το ταξίδι τελειώνει στο Λιβόρνο. Στην έκδοση περιέχονται αρκετές ελληνικές επιγραφές και επιστολές από την αλληλογραφία του καθηγητή Heyman με αρχαιόφιλους λόγιους.

Οι περιγραφές των νησιών του Αρχιπελάγους, της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, παρότι επαναλαμβάνουν στερεότυπα της εποχής που συναντάμε σε πολλά ταξιδιωτικά χρονικά, εν τούτοις μας δίδουν πολλές γραφικές λεπτομέρειες του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των κατοίκων. Αξιοπρόσεχτες παραμένουν οι παρατηρήσεις και οι πληροφορίες για τη Σμύρνη, τη Ρόδο και κυρίως για τη Χίο.

Τα θέματα που απεικονίζονται στους πίνακες που κοσμούν την έκδοση είναι δάνεια από τα χαρακτικά των εκδόσεων του C. Le Bruyn.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (5)