Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

[MOLL, Herman]. Geographia classica: The geography of the ancients so far describ'd as it is contain'd in the Greek and Latin classicks, in twenty-nine maps of the Old World..., Λονδίνο, Printed for C. Browne, MDCCXVII [=1717].

O Άγγλος χαράκτης, χαρτογράφος και εκδότης Herman Moll (1654-1732) ήταν πιθανότατα γερμανικής ή φλαμανδικής καταγωγής. Eγκαταστάθηκε στο Λονδίνο στα 1678, και διατηρούσε εκεί βιβλιοπωλείο. Έμεινε γνωστός για τους λεπτομερείς χάρτες της Ευρώπης και της Αμερικής καθώς και για την εικονογράφηση δύο πολύ γνωστών λογοτεχνικών έργων, του “Ροβινσώνα Κρούσου” του Daniel Defoe και των “Ταξιδιών του Γκιούλιβερ” του Jonathan Swift.

Αρχικά εργάστηκε ως χαράκτης για λογαριασμό άλλων χαρτογράφων αλλά από το 1690 εξέδιδε πλέον τους δικούς του χάρτες. Από το 1695 έως το 1736 o Moll δημοσίευσε πολλούς πολύτομους Άτλαντες. Όλοι σχεδόν οι χάρτες του ήταν εικονογραφημένοι, έγχρωμοι και αντεγράφησαν από πολλούς σύγχρονούς του και μεταγενέστερους χαρτογράφους. Στα 1710 άρχισε να κατασκευάζει πολύ πρωτότυπες υδρόγειες σφαίρες μικρού σχήματος, οι οποίες σήμερα θεωρούνται εξαιρετικά σπάνιες. Όλοι οι χάρτες του έτυχαν πολλών επανεκδόσεων, χρησιμοποιήθηκαν για εδαφικές διεκδικήσεις από πολιτικές δυνάμεις και, λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής στη χάραξη, είναι από τους πλέον περιζήτητους στην ιστορία της χαρτογραφίας.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει είκοσι εννέα χάρτες. Οι τοποθεσίες και τα τοπωνύμια αντλήθηκαν από κείμενα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν oι : Όμηρος, Βιργίλιος, Οβίδιος, Λουκιανός, Σαλούστιος, Λίβιος, Κουίντος Κούρτιος Ρούφος, Πλούταρχος, Ξενοφώντας, Ηρόδοτος και άλλοι. Επίσης προστέθηκε χάρτης με τοποθεσίες που σχετίζονται με την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Όπως δηλώνεται και στη σελίδα τίτλου, η έκδοση προοριζόταν για σχολική χρήση.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (30)