Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

FELLOWS, Charles, Sir. Lycia, Caria, Lydia, illustrated by Mr. George Scharf with descriptive letter press by Sir Charles Fellows, Λονδίνο, Messrs. Paul and Dominic Colnaghi and Co., 1847.

Ο Άγγλος ζωγράφος, χαράκτης και αρχαιολόγος Sir Georfe Scharf (1820-1895) σπούδασε στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο. Στα 1838 άρχισε να διδάσκει στη Βασιλική Ακαδημία. Στα 1840 συνόδευσε τον Sir Charles Fellows στο δεύτερό του ταξίδι στη Λυκία και στα 1843 ονομάστηκε επίσημος καλλιτέχνης της βρετανικής αρχαιολογικής αποστολής στην Μικρά Ασία.

Όταν επέστρεψε στην Αγγλία, o Scharf αφιερώθηκε κυρίως στην εικονογράφηση εκδόσεων αρχαιολογίας και τέχνης, κι έγινε μέλος της Εταιρείας Συλλεκτών και της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, η οποία οφείλει πολλά στο έργο του. Στα 1856 ανέλαβε την διαμόρφωση των εσωτερικών αυλών (ελληνικής, ρωμαϊκής και πομπηιανής) του Crystal Palace. Επισκέφτηκε πολλά ιστορικά κτίρια στην Αγγλία και δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε περιοδικά ιστορίας της τέχνης. Στα 1857 χρίστηκε Ιππότης από τη βασίλισσα Βικτωρία και στα 1858 εξελέγη μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ρώμης.

Τα χειρόγραφα σημειωματάριά του βρίσκονται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, ενώ τα σχέδια του, που απεικονίζουν αρχαιότητες και απόψεις ιστορικών τοποθεσιών από την περίοδο της αποστολής του στη Μικρά Ασία, φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Μερικά από τα σχέδια αυτά, μαζί με τα επεξηγηματικά κείμενα του Ch. Fellows, συγκροτούν το πρώτο μέρος της παρούσας έκδοσης. Οι πίνακες αυτοί λιθογραφήθηκαν από τους Hullmandel και Walton, από τους οποίους ο πρώτος συμμετείχε και στην εικονογράφηση των δημοφιλών εκδόσεων του Chr. Wordsworth.

Στον ίδιο τόμο περιλαμβάνονται είκοσι εννέα λιθογραφίες, τα σχέδια των οποίων έκανε ο Scharf από τον Νοέμβριο του 1843 έως τον Φεβρουάριο του 1844 στη Λυκία της Μικράς Ασίας, με την καθοδήγηση του Ch. Fellows.Ο Βρετανός αρχαιολόγος Sir Charles Fellows (1799-1860) σχεδίαζε ήδη από τα δεκατέσσερα του χρόνια σχέδια. Κάποια από αυτά χρησιμοποιήθηκαν στη σελίδα τίτλου σε μεταγενέστερη έκδοση σχετική με τον βίο του Λόρδου Βύρωνα. Από το 1820 ζούσε στο Λονδίνο, ήταν ενεργό μέλος Επιστημονικής Εταιρείας και από το 1832, μετά τον θάνατο της μητέρας του, έζησε για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Αντολή. Πολλά από τα σχέδιά του κόσμησαν το περίφημο “Childe Harold” του Λόρδου Βύρωνα.

Ο Fellows εγκαταστάθηκε το 1832 στη Σμύρνη, από όπου άρχισε τις εξερευνήσεις του σε άγνωστες μέχρι τότε στους Δυτικοευρωπαίους περιοχές της Μικράς Ασίας (Λυδία, Μυσία, Βιθυνία, Φρυγία, Πισιδία, Παμφυλία, Λυκία, Καρία). Tολμηρός, περιηγείται την άγνωστη ως τότε Λυκιακή χώρα (Ξάνθος, Tλως, Tελμησσός, Mύρα, Όλυμπος, Πάταρα) σε τρία ταξίδια (1838, 1839, 1844), συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό βοηθών. Ο Fellows, που πλήρωσε με δικά του έξοδα όλες τις εξορμήσεις του, συνέλεξε και αποκόμισε στην Αγγλία πλήθος αρχαιοτήτων της Μικράς Ασίας για λογαριασμό του βρετανικού κράτους. Mόνο τον Iούνιο του 1842 μεταφέρθηκαν εβδομήντα δύο κιβώτια με γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη. Από τις εξερευνήσεις του ο Fellows συγκέντρωσε επίσης επιγραφές και δείγματα από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Τα επόμενα χρόνια δημοσίευσε σε τρεις εκδόσεις τα πορίσματα των εξερευνήσεών του, που δεν είναι πάντοτε επιστημονικά τεκμηριωμένα,. Tα ευρήματά του, που σήμερα βρίσκονται στο Bρετανικό Mουσείο, είναι γνωστά ως «Ξάνθια μάρμαρα». Χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του και ιδίως για τη μεταφορά των Ξάνθιων γλυπτών στη χώρα του.

Tα βήματα του Fellows στη μικρασιατική ενδοχώρα ακολουθούν σύντομα και άλλοι ταξιδιώτες. Κατά την περιήγησή τους έρχονται και αυτοί αντιμέτωποι με τις ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες ταξιδιού και τις δυσκολίες της ταύτισης των σύγχρονων τοπωνυμίων με αυτά που παραδίδουν οι αρχαίες πηγές (λόγω παραφθοράς και αλλαγής), καθώς και με τον βαρύ χαρακτήρα και ρυθμό ζωής των διαφόρων εθνοτικών ομάδων.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (49)