Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

HERVE, Francis. A residence in Greece and Turkey; with Notes of the Journey through Bulgaria, Servia, Hungary, and the Balkan..., τ. Ι, Λονδίνο, Whittaker & Co., 1837.

Ο γαλλικής καταγωγής Βρετανός καλλιτέχνης Francis Hervé (1781-1850) συμμετείχε στις εκθέσεις της Βασιλικής Ακαδημίας από το 1818 έως το 1840. Υπήρξε στενός φίλος της κυρίας Tussaud, και συνεργάστηκε με τους γιους της στην έκδοση που αφορούσε τη ζωή της. Το 1833 ταξίδεψε στην Ανατολή. Ο φιλέλληνας Άγγλος στρατηγός Richard Church του ανέθεσε τη δημιουργία προσωπογραφιών των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Σκόπευε να φτάσει απ’ ευθείας στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά τελικά αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο και παρέμεινε για ένα διάστημα στο Ελληνικό Κράτος.

Δημοσίευσε τις εντυπώσεις από το ταξίδι του σε ένα δίτομο έργο στα 1837. Με χαριτωμένο ύφος και πολλά ανεκδοτολογικά στοιχεία περιγράφει ζωντανά τον πολιτικό και ιδιωτικό βίο στην οθωνική Ελλάδα.
Το ταξίδι του Hervé ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1833 από τη Μασσαλία. Mέσω Μάλτας και Νάπολης ο καλλιτέχνης έφτασε στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα ακόμη του Ελληνικού Κράτους. Η βαυαρική πολιτική, τα πρόσωπα του δημόσιου βίου, οι επισκέψεις του σε αρχαιολογικές και ιστορικές τοποθεσίες, οι θρησκευτικές γιορτές, οι επίσημοι χοροί κι οι ξένοι διπλωμάτες παρελαύνουν σε ένα χρονικό με ζωντανό αφηγηματικό ύφος. Ο Ηervé συνέχισε το ταξίδι του στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της, περιοχές τις οποίες περιέγραψε εξίσου πλούσια και γλαφυρά. Επέστρεψε στη χώρα του από τις χερσαίες οδούς, μέσω Θράκης, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας.

Το χρονικό του κοσμείται με λιθογραφίες (προσωπογραφίες και απόψεις), τα σχέδια των οποίων έκανε ο ίδιος. Σχέδια του Hervé χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες πολύ δημοφιλείς εκδόσεις της εποχής (Λευκώματα του Th. Allom, χρονικά του Chr. Wordsworth κ.ά.).

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (9)