Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

LA CHAPPELLE, George de. Recuel de divers portraits des principales dames de la Porte du Grand Turc, tirée au naturel sur les lieux..., Παρίσι, Chez Blond, [1648?].

O Γάλλος καλλιτέχνης George de La Chappelle, που καταγόταν από την Καέν της Νορμανδίας, έζησε πολλά χρόνια στην πρωτεύουσα και τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την περίοδο της θητείας του Γάλλου πρέσβη La Haye (1639-1660). Προφανώς είχε την εύνοια και άλλων Γάλλων πρέσβεων στην Ανατολή, και κατάφερε να σχεδιάσει εκ του φυσικού γυναικείες μορφές από τις διάφορες εθνοτικές ομάδες που συναντούσε κανείς τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και σε άλλες περιοχές. Το Λεύκωμα που δημοσίευσε με τους πίνακες των γυναικών (1648) επανεκδόθηκε δέκα χρόνια αργότερα (1658).

Από τα μέσα του 16ου αιώνα, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το έργο του N. de Nicolay με τους ανθρώπινους τύπους της Ανατολής, το θέμα έγινε πολύ προσφιλές, ενώ το αναγνωστικό κοινό έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναικείες μορφές και ενδυμασίες. Στο Λεύκωμά τoυ, ο La Chappelle, με δυναμικό ρεαλισμό αλλά και γοητευτικές λεπτομέρειες που πλαισιώνουν το κυρίως θέμα, μας παραδίδει απεικονίσεις γυναικών με τις ενδυμασίες τους ενώ στο βάθος διακρίνονται γνωστά μνημεία και τοποθεσίες της οθωμανικής πρωτεύουσας.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (13)