MORRITT, John Bacon Sawrey. The letters of John B. S. Morritt of Rokeby. Descriptive of journeys in Europe and Asia Minor in the years 1794-1796. Edited by G.E. Marindin, with illustrations, Λονδίνο, J. Murray, 1914.
O Άγγλος λόγιος και πολιτικός John Bacon Sawrey Morritt (1772; -1843) σπούδασε στο St. John’s College του Καίμπριτζ, απ’ όπου αποφοίτησε στα 1794. Έχοντας κληρονομήσει από τον πατέρα του μία τεράστια περιουσία, το κτήμα Rokeby, άρχισε να ταξιδεύει στην Ανατολή αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του. Ήταν άριστος γνώστης της ελληνικής και της λατινικής λογοτεχνία, πολύ άξιος στις αρχαιολογικές έρευνες και εξαιρετικός αφηγητής. Επέστρεψε στο Yorkshire στα 1796 και αρχικά έμεινε μακριά από την πολιτική, στην οποία αργότερα ενεπλάκη ενεργά. Η κλίση του στην τέχνη, τη λογοτεχνία και την αρχαιολογία τού επέτρεψε να δημοσιεύσει αξιόλογες πραγματείες ιστορικού περιεχομένου, σημαντικά έργα για την τοπογραφία της Τρωάδας καθώς και μελέτες για την αρχαία γλυπτική. Συνέταξε επίσης μια σειρά από πολιτικά φυλλάδια.
Το ταξίδι του Moritt στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεκίνησε το 1794 από το Λονδίνο. Διασχίζοντας την κεντρική Ευρώπη (Βρυξέλλες, Δρέσδη, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι) και την ανατολική Θράκη, έφτασε με τους δύο συντρόφους του στην Κωνσταντινούπολη, όπου και συνάντησε δύο συμπατριώτες του: τον βοτανολόγο J. Sibthorp και τον γεωλόγο J. Hawkins. Περιηγήθηκε στη συνέχεια την περιοχή της Τροίας μαζί με τον J. Dallaway και τον ζωγράφο Gaetano Mercati. Στη Μικρά Ασία επισκέφτηκε τη Νικομήδεια, τη Νίκαια, την Προύσα, τη Σμύρνη, την Πριήνη, την Έφεσο και τη Μίλητο. Από τη Σμύρνη συνέχισε το ταξίδι του στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο, τον Άθω και τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου πέρασε στη Θεσσαλία και τη Βοιωτία, για να φτάσει στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1795. Οι περιηγήσεις του συνεχίστηκαν στην Αττική, στην Πελοπόννησο (Κόρινθο, Τρίπολη, Ορχομενό, Τεγέα, Μυστράς, Άργος, Ναύπλιο, Ερμιόνη) μέχρι τη Μάνη της Λακωνίας (είναι ο πρώτος περιηγητής, μετά τον D. Galan του 16ου αιώνα, που ταξιδεύει στην ενδοχώρα της Μάνης και μας παραδίδει μια συνολική εικόνα της μανιάτικης κοινωνίας), και από εκεί στην Κέα, τη Μύκονο, τη Νάξο, τη Δήλο, την Πάρο, την Αμοργό, την Κω, την Αλικαρνασσό, τα Μύλασα, την Κνίδο, τη Ρόδο. Τέλος, από την Κρήτη πέρασε στη Μήλο, τα Κύθηρα, τον Πύργο, την Ολυμπία. Από τη Ζάκυνθο πήρε το πλοίο για τη Νάπολη, και, περνώντας από τη Ρώμη, τη Βενετία, την Τεργέστη και τη Βιέννη έφτασε στην πατρίδα του τον Ιούλιο του 1796.
Αργότερα ο Moritt δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική, εξελέγη βουλευτής, συνδέθηκε με προσωπικότητες της πολιτικής και των γραμμάτων της εποχής του, έγινε μέλος της Εταιρείας των Dilettanti, δημοσίευσε, εκτός από τα αρχαιολογικά, και έργα σχετικά με την αρχαία ελληνική ποίηση, και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της αριστοκρατικής λέσχης Travellers Club.
Το χρονικό του ταξιδιού του, γραμμένο σε μορφή επιστολών σε μέλη της οικογένειάς του, δημοσιεύτηκε στα 1913. Τα σχέδια που κοσμούν την έκδοση έγιναν από τον βιεννέζο σχεδιαστή που ακολουθούσε τον Μorritt στα ταξίδια του.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου