LAURENBERG, Johann. Graecia antiqua, edidit Samuel Puffendorf, Άμστερνταμ, Joannem Janssonium, MDCLX [=1660].
Ο Γερμανός λόγιος, μαθηματικός και ποιητής σατιρικών έργων Johann Lauremberg ή Laurenberg (1590-1658) γνωστός και με το ψευδώνυμο Hans Wilmsen L. Rost, σπούδασε ιατρική (1613-1616) και λογοτεχνία. Μετά τις σπουδές του ταξίδεψε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, η Αγγλία, η Ιταλία και η Γαλλία (1612-1617). Στα 1616 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Reims. Αργότερα επέστρεψε στη γενέτειρά του, το Ροστόκ, όπου και διετέλεσε καθηγητής ποίησης στο εκεί πανεπιστήμιο (1618-1623). Στη συνέχεια και μέχρι τον θάνατό του δίδαξε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Σόρο ενώ τιμήθηκε με ανώτερη διάκριση από τον βασιλιά της Δανίας στα 1623.
Ο Laurenberg συνέταξε πολλά έργα: ένα λεξικογραφικό στα 1622, το “Antiquarius”, ένα επιθαλάμιο, το “Κύπρις πλέουσα” (Venus navigans), κωμική και σατιρική ποίηση στα γερμανικά και κείμενα σχετικά με την άλγεβρα, αλληγορικές κωμωδίες, παιδαγωγικά έργα, ποίηση στα λατινικά και ένα τοπογραφικό εγχειρίδιο.
Ο πρώτος του χάρτης συμπεριλήφθηκε στον μεγάλο “Άτλαντα” των W. & J. Blaeu (1623). Στα 1639, ο βασιλιάς της Δανίας Χριστιανός Δ΄ τού ανέθεσε τη σχεδίαση ενός μεγάλου σχήματος χάρτη της Δανίας, ο οποίος όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω του πολέμου που ξέσπασε με την Σουηδία. Tη φήμη του ως χαρτογράφος ο Lauremberg την οφείλει κυρίως στους χάρτες της αρχαίας Ελλάδας πολλοί από τους οποίους ενσωματώθηκαν στους “Άτλαντες” του J. Jansoon (1651), του Blaeu (1662), του Visscher (1717) και του G. Horn (1740). Ο ίδιος δεν επισκέφτηκε ποτέ την Ελλάδα. Το χαρτογραφικό του έργο επηρεάστηκε από τους χάρτες του A. Ortelius και του G. Mercator καθώς και από το έργο των G.Fr. Camocio, (1571) και Τ. Porcacchi (1572).
Oι τριάντα ένας χάρτες του «Graecia antiqua» είναι διαθέσιμοι εδώ σε αναστατική ανατύπωση από την σπάνια πρώτη έκδοση. O εκδότης Jansoon είχε στα χέρια του τους χάρτες αυτούς, τους οποίους και τύπωσε μετά τον θάνατο του Lauremberg. Η εξαιρετική χάραξη έγινε στο εργαστήριο του Jansoon, όπου εργάζονταν οι χαράκτες D. van Brenden και S. Rogiers. Οι χάρτες συνοδεύονται από επεξηγηματικά ιστορικο-γεωγραφικά κείμενα, στα οποία θαυμάζουμε την βαθιά λόγια γνώση του Lauremberg.
Σϋνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου