Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

[PIACENZA Francesco / ALBRIZZI, Girolamo]. Distintissima descrittione della città, porto & isola di Scio, conquistata dalle armi della Sereniss. Republica di Venetia.., Βενετία, Girolamo Albrizzi, 1694.

Η παρούσα έκδοση αναφέρεται στη ιστορία και την γεωγραφία της Χίου. Περιγράφονται τα κάστρα και τα χωριά (Αρμόλια, Καρδάμυλα, Καμπιά, Καταρράκτης, Καλαμωτή κ.ά), τα προϊόντα της νήσου και η καλλιέργεια της μαστίχας, η Νέα Μονή, η περιοχή του υποτιθέμενου σχολείου του Ομήρου, ο αριούσιος οίνος, τα ακρωτήρια, οι νησίδες, τα αρχαία ιερά, οι γυναίκες και οι ενδυμασίες τους. Για τις περιγραφές αυτές χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα ταξιδιωτικά έργα των P. Belon, H. Favolio, P. della Valle, J. Thevenot καθώς και τα κείμενα που συνόδευαν τον χάρτη του Ν. Σοφιανού. O πίνακας στην έκδοση αυτή αποδίδεται στον Fr. Piacenza και την έκδοση ανέλαβε ο G. Albrizzi. Το έργο αυτό κυκλοφόρησε με αφορμή την κατάληψη της Χίου από τους Βενετούς τον Σεπτέμβριο του 1694. Οι Βενετοί παρέμειναν στη Χίο μέχρι τον Φεβρουάριο του 1695, οπότε το νησί ξαναπέρασε στην οθωμανική κυριαρχία.

Ο Ιταλός νομικός, διπλωμάτης και σκακιστής Francesco Piacenza (1637-1687), διδάκτωρ του αστικού και εκκλησιαστικού δικαίου, διετέλεσε γραμματέας της Καθολικής πρεσβείας στη Γερμανία και ταξίδεψε πολύ στην Ιταλία και στην Ευρώπη ως παίκτης σκακιού. Δημοσίευσε επίσης μία πραγματεία για τις κινήσεις, τις άμυνες και τις στρατηγικές στο σκάκι. Μετά από ερευνητικό ταξίδι στα νησιά του Αιγαίου, συνέταξε αναλυτική και συστηματική περιγραφή του Αιγαίου πελάγους με χάρτες των νησιών και μία σύντομη περιγραφή της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Το έργο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του. Συντίθεται από έργα εξαιρετικής χάραξης και επτακόσιες περίπου σελίδες με περιγραφές για τα νησιά, υλικό που ο Piacenza συγκέντρωσε από προγενέστερα νησολόγια και ναυτικά ή γεωγραφικά εγχειρίδια.

Ο Ιταλός Girolamo Albrizzi καταγόταν από οικογένεια ευγενών του Μπέργκαμο. Στα τέλη του 17ου αιώνα ίδρυσε το τυπογραφείο και τον εκδοτικό οίκο που έμειναν γνωστά με το όνομα της οικογένειας. Ο Albrizzi χρησιμοποίησε τα αρχεία της βιβλιοθήκης του για περιοδικές εκδόσεις που αφορούσαν την ιστορία της περιοχής του Βένετο (Protogiornale Veneto, Pallade Veneta, Giornale Veneto de' Letterati). Μεγαλύτερη επιτυχία είχε το περιοδικό «Galleria di Minerva» στο οποίο διετέλεσε διευθυντής, ενώ αργότερα ο ίδιος ίδρυσε και την ομώνυμη ακαδημία. Συνεργάστηκε με τον V.M. Coronelli, ιδρυτή της Γεωγραφικής Ακαδημίας των Αργοναυτών καθώς και με τον φυσιοδίφη και γιατρό A. Vallisnieri.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (2)