THOMPSON, Charles. The travels of the late Charles Thompson, Esq. Containing his observations on France, Italy, Turkey in Europe, the Holy Land, Arabia, Egypt..., τ. Ι-III, Ρέαντινγκ, C. Micklewright, 1752.
Για τον Άγγλο έμπορο Charles Thompson γνωρίζουμε μόνον όσα ο ίδιος αναφέρει στο ταξιδιωτικό του χρονικό, για το οποίο έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι πρόκειται για φανταστική αφήγηση. Σε κάθε περίπτωση, το έργο του είχε μεγάλη εκδοτική επιτυχία: εκδόθηκε πρώτη φορά στα 1744, κι επανεκδόθηκε στα 1752, 1754, 1767 και 1798. Όπως διαβάζουμε στον πρόλογό του, μετά τον θάνατο του πατέρα του o Thompson κληρονόμησε μια μεγάλη περιουσία και έτσι «από αγάπη για τη γνώση, γα να ξεχάσει τη θλίψη του και να ικανοποιήσει την περιέργειά του», αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι με συνοδοιπόρο έναν φίλο του που γνώριζε πολλές γλώσσες.
Ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1730 από το Λονδίνο και πέρασαν από το Ντόβερ στο Καλαί, και έπειτα ταξίδεψαν στη Ρουέν, στο Παρίσι και στη Μασσαλία. Από εκεί συνέχισαν στη Γένοβα, το Μιλάνο, την Πάρμα, τη Μοδένα, την Μπολώνια, τη Φλωρεντία, την Πίζα και τη Σιέννα, για να καταλήξουν στη Ρώμη. Τον Οκτώβριο του 1731 επισκέφτηκαν τη Νάπολη, και στη συνέχεια την Ανκόνα, την Ραβέννα, τη Φερράρα και την Πάντοβα, Πήραν το πλοίο από τη Βενετία για τη Μάλτα τον Μάιο του 1732 κι έφτασαν στα Χανιά αρχές Ιουνίου. Έφυγαν πάλι έναν μήνα μετά και, αφού έμειναν μία εβδομάδα στη Μήλο, περιηγήθηκαν τη Νάξο, την Πάρο και την Αντίπαρο, τη Δήλο, τη Σύρο, την Κέα, την Κύθνο και κατέληξαν στην Αθήνα. Περιηγήθηκαν τα μνημεία της, καθώς και πολλές τοποθεσίες στην Αττική, τη Βοιωτία και τη Φωκίδα (Ελευσίνα, Μέγαρα, Κόρινθο, Λιβαδειά, Αράχοβα, Δελφοί, Θήβα), και τον Νοέμβριο του 1732 έφυγαν για την Κωνσταντινούπολη, όπου έμειναν πολλούς μήνες. Το ταξίδι τους συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1733, όταν έφυγαν από τα Δαρδανέλια για να επισκεφθούν τη Σμύρνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Πάτμο, την Έφεσο, την Κω και τη Ρόδο. Κατέληξαν στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 1734, και στη συνέχεια πέρασαν στη Μέση Ανατολή (Τρίπολη, Μπάλμπεκ, Δαμασκό, Βηρυτό, Σιδώνα, Ιερουσαλήμ). Τον Μάιο του 1734 ταξίδεψαν για την Αίγυπτο, όπου περιηγήθηκαν το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σινά. Επέστρεψαν στην Αγγλία τον Απρίλιο του 1735.
Στο χρονικό του, ο Thompson μάς παραδίδει πολλές λεπτομέρειες για τις συνθήκες του ταξιδιού, την ιστορία και τα μνημεία του κάθε τόπου. Κυρίως όμως ενδιαφέρεται για τον φυσικό χώρο, τη σύγχρονη ζωή, το ανθρώπινο στοιχείο, την κοινωνική ζωή, την οικονομία, την παραγωγή και το εμπόριο και παραδίδει μια σφαιρική κι αντικειμενική εικόνα των τόπων στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου