PERTUSIER, Charles. Atlas des promenades pittoresques dans Constantinople et sur les rives du Bosphore par M. Charles Pertusier, officier d'artillerie à cheval de la Garde Royale..., Παρίσι, H. Nicolle, MDCCCXVII [=1817].
Ο Γάλλος αξιωματικός του ιππικού πυροβολικού της βασιλικής φρουράς Charles Pertusier (1779-1836) σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή της Γαλλίας και στάλθηκε στην βενετική Δαλματία ως αξιωματικός του πυροβολικού, όπου ταυτόχρονα μελέτησε τις εκεί αρχαιότητες. Παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη από το 1812 και μέχρι την πτώση του Ναπολέοντα, ως στρατιωτικός ακόλουθος του Γάλλου πρέσβη A.Fr. D'Andréossy. Μετά την Παλινόρθωση ανήλθε στην ιεραρχία της στρατιωτικής διοίκησης. Ο Pertusier ήταν μέλος της Γεωγραφικής Εταιρείας του Παρισιού, εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Μπεζανσόν και χρίστηκε αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής.
Eκτός από το πολύ ενδιαφέρον έργο του για την Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της, συνέταξε έργα λογοτεχνικά καθώς και πολιτικού και στρατιωτικού περιεχομένου για τις περιοχές της Αδριατικής. Η περιγραφή της Κωνσταντινούπολης χωρίζεται σε «περιπάτους» στα μνημεία και τα αξιοθέατα της φημισμένης πολιτείας. Ο πλούτος των πληροφοριών που παραδίδονται, τόσο για τα μνημεία όσο και για τις ποικίλες εθνοθρησκευτικές ομάδες που συνυπήρχαν στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (όπως τα εκτενή κεφάλαια για τους Έλληνες στο Φανάρι) καθιστούν το βιβλίο του ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα έργα πάνω στην Κωνσταντινούπολη.των αρχών του 19ου αιώνα.
Ο «Άτλας», που συνοδεύει το κείμενο περιέχει πίνακες με μνημεία και απόψεις της Κωνσταντινούπολης. H εξαιρετικής ποιότητας χάραξη οφείλεται στον Piringer ενώ τα σχέδια έγιναν από τον γνωστό ζωγράφο, σχεδιαστή και αρχιτέκτονα M.Fr. Préaulx. Ο τελευταίος παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη από το 1796 έως το 1827 και εργάστηκε και για πολλούς άλλους Δυτικοευρωπαίους περιηγητές (Th. Hope, Lord Elgin, Ed.D. Clarke, Fr. Andréossy): τα σχέδιά του κοσμούν πολλά ταξιδιωτικά έργα.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου
Θέματα (26)
-
Η συνοικεία Φενέρ Μπαχτσέ, νοτίως του Καντί Κίοϊ, στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου.
-
Η Κωνσταντινούπολη, από το ανάκτορο του Τοπ Καπί έως το τέμενος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄.
-
Το ανάκτορο της Σουλτάνας Εσμέ στο Εγιούπ, στην Κωνσταντινούπολη.
-
Το μαυσωλείο του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄στο τέμενος Σουλεϊμανιγιέ.
-
Άποψη των ναυπηγείων του Κασίμ πασά στην Κωνσταντινούπολη. Στο βάθος ο Πύργος του Γαλατά.
-
Τοπίο στο Τσουμπουκλού, στη βορειοανατολική ακτή του Βοσπόρου.
-
Πανοραμική άποψη της Κωνσταντινούπολης από το τέμενος του Σουλεϊμάν Α΄ως τη συνοικία Εγιούπ.
-
Τοπίο στο Μπουγιούκ Ντερέ, στη βορειοδυτική ακτή του Βοσπόρου.
-
Το φράγμα Βαλιντέ στο Δάσος του Βελιγραδίου, στη βορειοδυτική ακτή του Βοσπόρου.
-
Άποψη του Μπουγιούκ Ντερέ, συνοικίας της Κωνσταντινούπολης στη βορειοδυτική ακτή του Βοσπόρου.