Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

PERTUSIER, Charles. Atlas des promenades pittoresques dans Constantinople et sur les rives du Bosphore par M. Charles Pertusier, officier d'artillerie à cheval de la Garde Royale..., Παρίσι, H. Nicolle, MDCCCXVII [=1817].

Ο Γάλλος αξιωματικός του ιππικού πυροβολικού της βασιλικής φρουράς Charles Pertusier (1779-1836) σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή της Γαλλίας και στάλθηκε στην βενετική Δαλματία ως αξιωματικός του πυροβολικού, όπου ταυτόχρονα μελέτησε τις εκεί αρχαιότητες. Παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη από το 1812 και μέχρι την πτώση του Ναπολέοντα, ως στρατιωτικός ακόλουθος του Γάλλου πρέσβη A.Fr. D'Andréossy. Μετά την Παλινόρθωση ανήλθε στην ιεραρχία της στρατιωτικής διοίκησης. Ο Pertusier ήταν μέλος της Γεωγραφικής Εταιρείας του Παρισιού, εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Μπεζανσόν και χρίστηκε αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής.

Eκτός από το πολύ ενδιαφέρον έργο του για την Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της, συνέταξε έργα λογοτεχνικά καθώς και πολιτικού και στρατιωτικού περιεχομένου για τις περιοχές της Αδριατικής. Η περιγραφή της Κωνσταντινούπολης χωρίζεται σε «περιπάτους» στα μνημεία και τα αξιοθέατα της φημισμένης πολιτείας. Ο πλούτος των πληροφοριών που παραδίδονται, τόσο για τα μνημεία όσο και για τις ποικίλες εθνοθρησκευτικές ομάδες που συνυπήρχαν στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (όπως τα εκτενή κεφάλαια για τους Έλληνες στο Φανάρι) καθιστούν το βιβλίο του ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα έργα πάνω στην Κωνσταντινούπολη.των αρχών του 19ου αιώνα.

Ο «Άτλας», που συνοδεύει το κείμενο περιέχει πίνακες με μνημεία και απόψεις της Κωνσταντινούπολης. H εξαιρετικής ποιότητας χάραξη οφείλεται στον Piringer ενώ τα σχέδια έγιναν από τον γνωστό ζωγράφο, σχεδιαστή και αρχιτέκτονα M.Fr. Préaulx. Ο τελευταίος παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη από το 1796 έως το 1827 και εργάστηκε και για πολλούς άλλους Δυτικοευρωπαίους περιηγητές (Th. Hope, Lord Elgin, Ed.D. Clarke, Fr. Andréossy): τα σχέδιά του κοσμούν πολλά ταξιδιωτικά έργα.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (26)