Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

TWEDDELL, Robert. Account of the examination of the Elgin-box at the Foreign-Office in Downing-Street, on 7th.November 1816. In a letter to James Losh, Esqe., Barrister at Law by Rev. Robert Tweddell AM., Μάντσεστερ, C. Wheeler and Son, [1817].

Ο Άγγλος αρχαιόφιλος λόγιος ελληνιστής John Tweddell (1769-1799) σπούδασε στο Trinity College του Καίμπριτζ, του οποίου εξελέγη μέλος το 1792. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε το ‘Prolusiones Juveniles’, μελέτη στα ελληνικά, λατινικά και αγγλικά. Επιθυμούσε να γίνει διπλωμάτης και να μελετήσει τα ήθη και τους θεσμούς των ευρωπαϊκών και ασιατικών λαών. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε τις περιηγήσεις του στα 1795, ταξιδεύοντας πρώτα στην Γερμανία και ακολούθως στην Ελβετία, τη Ρωσία και άλλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης. Στις επιστολές που έστελνε σε οικείους του αφηγούμενος τις εμπειρίες των περιηγήσεών του, διαπιστώνουμε τη βαθιά πολυμάθειά του.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Tweddell συνάντησε τον Γάλλο καλλιτέχνη Preaux και τον έπεισε να ταξιδέψει μαζί του στην Αθήνα για να αποτυπώσει με κάθε λεπτομέρεια “κάθε πέτρα και κάθε επιγραφή” των αρχαίων ερειπίων. Ο Tweddell όμως πέθανε από πυρετό τέσσερις μήνες μετά την άφιξή στην Αθήνα, σε ηλικία τριάντα ετών. Tάφηκε μετά από επιθυμία του στον Ναό του Ηφαίστου (Θησείο). Ο λόρδος Βύρωνας μαζί με άλλους απέσπασε έναν μαρμάρινο λίθο από τα ανάγλυφα του Παρθενώνα και τον τοποθέτησε στον τάφο του, και ο R. Walpole συνέταξε το επιτάφιο επίγραμμα. Ο λόρδος Έλγιν ζήτησε να έρθουν στην κατοχή του οι συλλογές του Tweddell. Όταν όλα τα ημερολόγια και τα σχέδια του εκλιπόντος χάθηκαν, ο αδερφός του, αιδεσιμότατος R. Tweddell, κατηγόρησε τον Έλγιν για αυτήν την απώλεια και αργότερα επιμελήθηκε την έκδοση των καταλοίπων του αδελφού του. Οι συλλογές δεν εντοπίστηκαν ποτέ.

Πρώιμο φιλελληνικό σύμβολο, ο θάνατος του Tweddell ενέπνευσε τα επόμενα χρόνια τους ένθερμους αρχαιόφιλους λογίους της Δυτικής Ευρώπης.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (16)