Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

FORTIS, Alberto. Die Sitten der Morlacken, aus dem Italiänischen übersetzt, Βέρνη, bey der typographischen Gesellschaft, 1775.

Ο Ιταλός φυσιοδίφης, γεωλόγος, χαρτογράφος και ποιητής Alberto Fortis (1741-1803) σπούδασε θεολογία αλλά το ενδιαφέρον του ήταν πάντα στραμμένο στις φυσικές επιστήμες. Στις αρχές της σταδιοδρομίας του έζησε στη Βενετία, όπου εργαζόταν ως δημοσιογράφος.

Από το 1765 έως το 1791 ταξίδεψε πολύ στην Ιταλία και την Ευρώπη, αλλά κυρίως στη Δαλματία, θέλοντας να διευρύνει τους ορίζοντές του σε σχέση με τα γεωλογικά, αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά του ενδιαφέροντα. Το έργο του για τη Δαλματία, προϊόν αυτών των ταξιδιών το οποίο μεταφράστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, περιέχει πολλές παρατηρήσεις πάνω στο φυσικό περιβάλλον, τις τέχνες, την οικονομία, την γεωγραφία, τη φυσική ιστορία αλλά και τα ήθη και έθιμα των κατοίκων, κι έκανε γνωστή στην Ευρώπη τη δαλματική γη και τους ανθρώπους της, ειδικά τους Μορλάκους, κατοίκους της ενδοχώρας Η έκδοση περιέχει πολλά χαρακτικά με απόψεις, ενδυμασίες, αρχαιολογικά ερείπια και άλλα ευρήματα, καθώς και ορυκτά.

Ο Fortis δημοσίευσε επίσης γεωλογικές μελέτες, χάραξε χάρτες και στα 1795 εξελέγη μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (4)