Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GIRONI, Robustiano. Le danze dei Greci descritte e pubblicate pel faustissimo imeneo di Sua Altezza imperiale e reale il serenissimo principe Ranieri, arciduca d'Austria, ecc. ..., Μιλάνο, Imperiale regia stamperia, 1820.

Ο Ιταλός Robustiano Gironi (1769-1838) καταγόταν από ταπεινή οικογένεια. Σπούδασε στο Μιλάνο και σε νεαρή ακόμα ηλικία έγινε μέλος της Συνόδου Ιερέων της Αρχιεπισκοπής της ίδιας πόλης. Δίδαξε αρχικά ρητορική στο κολέγιο της Gorla, όπου παρέμεινε μέχρι το 1796, και κατόπιν συνέχισε τη διδασκαλία του στο Μιλάνο. Στα 1803 ήταν γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλικής Δημοκρατίας που είχε ιδρύσει ο Ναπολέοντας, και αργότερα εντάχθηκε στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης της Brera. Στα 1808 εργαζόταν πλέον ως βιβλιοθηκάριος στην ίδια βιβλιοθήκη, ενώ στα 1817 διορίστηκε Διευθυντής Βιβλιοθηκάριος από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Α΄. Τέλος, τιμήθηκε για το έργο του από την Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, συχνά χωρίς να υπογράφει τα άρθρα του, τα οποία δείχνουν την ευρεία πολυμάθεια του. Ως άριστος λατινιστής, συνέταξε κυρίως ταφικές και άλλες επιγραφές στη λατινική γλώσσα. Ήταν επίσης γνώστης της αρχαίας ελληνικής και πολλών σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών. Συνέγραψε πολλά έργα αλλά έμεινε γνωστός κυρίως για τα βιβλία του πάνω στον βίο των αρχαίων Ελλήνων (μελέτες για την ενδυμασία, τον χορό, τον γάμο, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και το θέατρο).

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (7)