Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

WITTMAN, William. Travels in Turkey, Asia-Minor, Syria, and across the Desert into Egypt during the years 1799, 1800, and 1801, in Company with the Turkish Army, and the British Military Mission... Λονδίνο, T. Gillet for Richard Phillips, 1803.

Ο Άγγλος στρατιωτικός William Wittman επισκέφτηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το τέλος του 1798 έως το 1802 ως μέλος της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής, η οποία συμμαχώντας με τον τουρκικό στρατό βάδισε εναντίον του Ναπολέοντα, που είχε επιτεθεί στην Αίγυπτο. Άλλα μέλη της αποστολής ήταν οι W.M. Leake, E.D. Clarke και ο γραμματέας του Λόρδου Elgin W. Hamilton.

Ο Wittman πέρασε ένα χειμώνα στην Κωνσταντινούπολη, περιέγραψε τα μνημεία και το Πέρα, τα παζάρια, τη ζωή και τις διασκεδάσεις Ελλήνων και Τούρκων κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τους εορτών, ενώ καταγράφει και τις παρατηρήσεις του για τον καιρό και το κλίμα της περιοχής. Πάντα με τον βρετανικό στρατό διέσχισε τον Ελλήσποντο, παραδίδοντας περιγραφές για τη Σηστό, την Άβυδο, την Τροία, όπως και τα κάστρα στο στρατηγικό αυτό θαλάσσιο πέρασμα. Επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το χρονικό του περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις του για την πανώλη, το ραμαζάνι των Τούρκων, το Πάσχα των Ελλήνων, αλλά και τη γιορτή που παρέθεσε ο Λόρδος Elgin για τα γενέθλια του σουλτάνου. Η στρατιωτική αποστολή συνέχισε έως τη Μέση Ανατολή για να συναντήσει τον οθωμανικό στρατό.

Ο Wittman επισκέφτηκε τους Αγίους Τόπους, τη Συρία και έφθασε στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια Οι παρατηρήσεις του για την πανώλη και τις άλλες επιδημίες που έπλητταν και τους δυο στρατούς, βρετανικό και τουρκικό, αλλά και οι ιατρικές προτάσεις για θεραπεία, όπως και το ιστορικό της πανώλης –και τα δύο στο Παράρτημα– καθώς και οι απεικονίσεις των Οθωμανών στρατιωτικών αξιωματούχων αποτελούν τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της έκδοσης. Επανερχόμενος στην Κωνσταντινούπολη, περιγράφει τη Ρόδο, τη Σάμο, αναλυτικά τα αξιοπρόσεχτα της Χίου (μαστίχα, νοσοκομείο για λεπρούς), τη Μυτιλήνη και τα προϊόντα της και την Τένεδο. Το ταξίδι της επιστροφής του στην Αγγλία έγινε μέσω Βάρνας, Σιλίστριας, Δούναβη, Βιέννης και Γερμανίας.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (22)