Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

WALPOLE, Robert (Επιμ.). Travels in various countries of the East; being a continuation of Memoirs relating to European and Asiatic Turkey, and &c., Λονδίνο, Longman, Hurst, Rees, Orme, and Brown, 1820.

Οι ταξιδιώτες των αρχών του 19ου αιώνα είχαν αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας αλλά και της σύγχρονής τους προεπαναστατικής Ελλάδας. Ο Robert Walpole (1781-1856), απόγονος του Sir Robert Walpole πρώτου κόμη της Οξφόρδης, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ταξίδεψε στην Ανατολή στα 1803 περίπου και επέστρεψε το 1808. Συγκέντρωσε σε μία πρώτη πολύτιμη έκδοση (1817) κείμενα και μελέτες, κυρίως για τις ελληνικές αρχαιότητες. Ακολούθησαν άλλες δύο εμπλουτισμένες επανεκδόσεις (1818, 1820).

Τα περισσότερα από τα κείμενα που διαβάζουμε στον παρόντα τόμο του Walpole δεν δημοσιεύτηκαν αλλού ή ανεξάρτητα. Στη συγκεκριμένη έκδοση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται σημαντικά άρθρα των W.M. Leake, W.G. Browne, J. Hawkins, Cockerell, Hunt, Wilkins και Sibthorp. Πιο αναλυτικά, σημειώνουμε:

- Άρθρο του J. Hawkins για την εξόρυξη πίσσας στη Ζάκυνθο καθώς και μελέτη του Wilkins για τα ανάγλυφα του Παρθενώνα.
- Περιγραφή του πρώτου ταξιδιού του Η. Sibthorp στις ελληνικές θάλασσες: Πριγκηπόννησα, Δαρδανέλια, Κύπρος, Λέρος, Πάτμος, Κίμωλος, Εύβοια, Άγιον Όρος, Ισθμός της Κορίνθου. Επίσης η συνέχεια του ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη, τα Δαρδανέλια και την Ίμβρο και η τρίτη φάση του ταξιδιού του, πάλι στο Άγιον Όρος, στη Σκιάθο, τον Βόλο, και τη Βοιωτία. Συμπεριλαμβάνονται επίσης, σε άλλο άρθρο, οι σημειώσεις από το ταξίδι του στην Ήλιδα, την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Λευκάδα, τη Νικόπολη και την Κέρκυρα.
-Στον Sibthorp ανήκει ένα ακόμη άρθρο με παρατηρήσεις φυσικής ιστορίας.
- Άρθρο του Whittington πάνω τα ευρήματα στα ερείπια της ακρόπολης της Πάτμου καθώς και μελέτη του Hunt για τη Λήμνο, και η περιγραφή ενός ταξιδιού στη Συρία, γραμμένη από τον συνταγματάρχη Squire.
- Το χρονικό του ταξιδιού του W.G. Browne στη Μικρά Ασία (Νικομήδεια, Προύσα, Αφιόν Καραχισάρ, Ικόνιο, Αντιόχεια, Λαοδίκεια, Κύπρο, Σμύρνη, Νίκαια, Κωνσταντινούπολη), καθώς και διάφορες παρατηρήσεις από την παραμονή του στην οθωμανική πρωτεύουσα, συνθέτουν δύο άρθρα.
- Ακολουθεί μελέτη του ιδίου για τις τιμές των προϊόντων στη Σμύρνη στα 1780, 1790, 1800 και 1810.
- Ο W.M. Leake υπογράφει μια περιγραφή του ταξιδιού του στην Μικρά Ασία και μια μελέτη για την γεωγραφία της ίδιας περιοχής.
- Συμπεριλαμβάνονται τέσσερις μελέτες του J. Hawkins, εκ των οποίων η μία αφορά την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη και η άλλη έναν αρχαίο ναό στην Εύβοια. Στον ίδιο ανήκει και ένα δοκίμιο για τους νόμους και τα ήθη στα νησιά του Αιγαίου καθώς και άρθρο για την Δωδώνη.
- Ο Ed. D. Clarke υπογράφει μια επιστολή σχετικά με ένα αρχαίο αιγυπτιακό ανάγλυφο.
- Ο J.W. Fazarkeley αφηγείται το ταξίδι του από το Σουέζ στο Όρος Σινά, και ο Cockerell μάς παραδίδει άρθρο για τον Λαβύρινθο της Κρήτης.

H πρωτοπόρα ιδέα του Walpole να συγκεντρώσει σε έναν τόμο αυτά τα μικρά χρονικά και δοκίμια, που δεν θα μπορούσαν να εκδοθούν ανεξάρτητα, διαφύλαξε και παρέδωσε πληροφορίες οι οποίες πιθανότατα θα διασκορπίζονταν εάν τα κείμενα παρέμεναν οικογενειακά κειμήλια ή χειρόγραφα σε ιδιωτικές βιβλιοθήκες.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (17)