Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BOSIO, Giacomo / BOISSAT, Pierre de. Histoire des Chevaliers de l’Orde de S. Jean de Hierusalem, contenant leur admirable Institution & Police..., Παρίσι, Jacques d’Allin, MDCLIX [=1659].

O Giacomo Bosio (1544-1627) γεννήθηκε στην περιοχή του Τορίνο. Καταγόταν από οικογένεια ευγενών του Μιλάνου η οποία είχε ήδη δώσει πολλούς Ιππότες στο Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών. Νέος ακόμα, ο Bosio ανακηρύχθηκε εκπρόσωπος του Τάγματος στην Αγία Έδρα. Στα 1571, μαζί με τον αδελφό του, Ιωάννη Όθωνα, ανέλαβε επίσημη διπλωματική αποστολή του Τάγματος στην βασιλική αυλή της Γαλλίας. Μετά την επιτυχία της αποστολής αυτής επέστρεψε στη Ρώμη, ευκατάστατος πλέον, και συγκρότησε συλλογή έργων τέχνης. Αργότερα βρέθηκε μπλεγμένος σε μία υπόθεση δολοφονίας κι έχασε την περιουσία του. Όταν τελικά αποκαταστάθηκε η φήμη του κατόρθωσε να αφοσιωθεί στη μελέτη και τη συγγραφή, όπως και στα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα.

Οι λογοτεχνικές του φιλοδοξίες αλλά και η επιθυμία του να ανέλθει στην εκκλησιαστική ιεραρχία τον οδήγησαν στη συγγραφή της Ιστορίας του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές καθόσον ο J.A. de Fojan είχε πεθάνει προτού προλάβει να ολοκληρώσει την ιστορία του Τάγματος, την οποία συνέγραφε στα ισπανικά. Έτσι, στη Ρώμη πια, μεταξύ άλλων έργων για τους Ιππότες ο Bosio συνέταξε την ιστορία του Τάγματος, η οποία ολοκληρώθηκε στα 1621, επανεκδόθηκε πολλές φορές ήδη από τον 17ο αιώνα και μεταφράστηκε στα γαλλικά. Αρχικά το έργο δεν απέσπασε τις επευφημίες των μελών του Τάγματος. Ο Bosio αναθεώρησε το περιεχόμενο, το εμπλούτισε με τη συνέχεια της ιστορίας του Τάγματος των Ιωαννιτών προσθέτοντας νεότερα γεγονότα (όπως η πολιορκία της Μάλτας στα 1565) αλλά και πιο ακριβή στοιχεία από έγκυρες πηγές, και έτσι τελικά, το έργο καθιερώθηκε. Γύρω στα 1600 ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος φιλοτέχνησε το πορτραίτο του Bosio, το οποίο φυλάσσεται σήμερα στο Kimbell Art Museum του Τέξας.

Ο Pierre de Boissat (1603-1662) ήταν Γάλλος στρατιωτικός, ιππότης, συγγραφέας και ποιητής ευγενικής καταγωγής. Ήταν ένα από τα πρώτα μέλη της Ακαδημίας του Παρισιού, ενώ επίσης μετέφρασε και δημοσίευσε τους Μύθους του Αισώπου εικονογραφημένους κι εμπλουτισμένους με φιλοσοφικούς και πολιτικούς στοχασμούς. Στον Boissat αποδίδονται επίσης εκδόσεις ποιημάτων στα λατινικά, ελεγείες και δοκίμια χριστιανικής ηθικής. Είναι ο μεταφραστής του έργου για την Ιστορία των Ιωαννιτών Ιπποτών του G. Bosio. Την έκδοση ολοκλήρωσε και επιμελήθηκε ο φίλος του, γνωστός λόγιος, συγγραφέας και μεταφραστής, J. Baudoin.

Το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών ιδρύθηκε στα Ιεροσόλυμα γύρω στον 11ο αιώνα για τη συνδρομή των προσκυνητών και των ασθενών. Ήταν αφιερωμένο στον άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και είχε ως βάση του έναν ξενώνα ο οποίος αρχικά ήταν στη δικαιοδοσία των Αμαλφιτών εμπόρων. Με τη παρουσία των Σταυροφόρων στα Ιεροσόλυμα, το Τάγμα εξελίχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα των άλλων ιπποτικών ταγμάτων, απέκτησε πλέον και στρατιωτικό χαρακτήρα και υπερασπιζόταν τη λατινική ηγεμονία στην Ιερουσαλήμ. Με την εισβολή των Αράβων και την πτώση της Ιερουσαλήμ το τάγμα μεταφέρθηκε στον Άγιο Ιωάννη της Άκρας, αργότερα στην Κύπρο και το 1309 στη Ρόδο, όπου οργανώθηκε με άρτιο τρόπο και απέκρουσε πολλές πολιορκίες. Τελικά όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Ρόδο στα 1523, οι Ιππότες εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα, όπου τους επόμενους αιώνες ανέπτυξαν μεγάλη δραστηριότητα, προσπαθώντας να ελέγξουν τους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους και να εξουδετερώσουν την πειρατείαα. Μετά την κατάληψη της Μάλτας από τους Άγγλους (1800), οι Ιππότες εγκαθίστανται στη Ρώμη (1834). Σήμερα το Τάγμα έχει υπό την αίγίδα του φιλανθρωπικά ιδρύματα σε τριάντα δύο περίπου χώρες.

Η παρούσα έκδοση περιέχει λίγα χαρακτικά τα οποία απεικονίζουν τις κυριότερες πόλεις όπου δραστηριοποιήθηκαν οι Ιωαννίτες Ιππότες (Ιερουσαλήμ, Άγιος Ιωάννης της Άκρας, Ρόδος, Κύπρος, Μάλτα). Οι απεικονίσεις αυτές είναι παραλλαγές θεμάτων που είχαν ήδη δημοσιευθεί σε δημοφιλή ταξιδιωτικά και χαρτογραφικά έργα της εποχής.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (13)