Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

SAINT-NON, Jean Claude Richard, abbé de. Voyage pittoresque ou description des Royaumes de Naples et de Sicile. Quatrième volume, contenant la description de la Sicile. Seconde Partie, Παρίσι, M. DCC. LXXXVI [=1786].

Ο Γάλλος κληρικός, χαράκτης και ζωγράφος Jean-Claude Richard, abbé de Saint-Non (1727-1791) εξορίστηκε από το Παρίσι για λόγους πολιτικούς και έζησε στο Πουατιέ. Τελικά, επέλεξε να αφοσιωθεί στα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα (τέχνη, αρχαιολογία, μουσική) παρά να συνεχίσει να ασκεί τα δημόσια καθήκοντά του ως δικαστικός. Έτσι, μετά το 1759, έζησε για λίγο στη Αγγλία και διέμεινε στην Ιταλία (1759-1761).

Ταξίδεψε με τον H. Robert και τον ζωγράφο Fragonard στη Νάπολη και τη Σικελία. Δημοσίευσε πρώτα τα σχέδια του από τα μνημεία της Ρώμης, που κέρδισαν το κοινό· έτσι στα 1777 του δόθηκε η δυνατότητα να δημοσιεύσει το χρονικό και τα σχέδια του από αυτό το «μαγευτικό», όπως σημειώνει ο ίδιος, ταξίδι στη Μεγάλη Ελλάδα. Έχοντας εξασφαλίσει χρηματική υποστήριξη, προετοίμασε γεμάτος ενθουσιασμό το πεντάτομο αυτό έργο, παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν (1781-1786). Το χρονικό απαρτίζεται από τα κείμενα του Saint-Non (ανασκόπηση της ιστορίας της νοτίου Ιταλίας και μελέτες για τη Νάπολη, την Πομπηία και το Ερκουλάνουμ, καθώς και άλλες γειτονικές περιοχές) και εικόνες. Οι δύο τόμοι είναι αφιερωμένοι στη Σικελία.

Ο Saint Non συνδέθηκε με πολλές πνευματικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής του, και είναι επίσης ο δημιουργός μια σειράς χαρακτικών. Το συγκεκριμένο οδοιπορικό έχει επανεκδοθεί από εκδοτικούς οίκους της Νάπολης (1980-81) και της Ρώμης (1986). Στον ιστότοπο αυτό παρουσιάζεται προς το παρόν ο ένας από τους πέντε τόμους της έκδοσης.

Ιστορικό, γεωγραφικό, καλλιτεχνικό φιλολογικό, αρχαιολογικό, το έργο υποστηρίζεται από πεντακόσιους σαράντα δύο πίνακες. Με τη συμμετοχή μίας ομάδας καλλιτεχνών (χαρακτών, σχεδιαστών και ζωγράφων) και πληροφορίες από άλλα περιηγητικά έργα, η έκδοση του Saint Non καλύπτει το τεράστιο κενό πληροφόρησης που υπήρχε μέχρι εκείνη την περίοδο, κυρίως όσον αφορά τις λιγότερο γνωστές αξιόλογες τοποθεσίες της Νοτίου Ιταλίας.

Σύνταξη : Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (27)