Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

MILLO, Antonio. Isolario, Αγαμέμνων Τσέλικας (μετ.), Αθήνα, AdVenture, 2006.

Ο Έλληνας ναυτικός και χαρτογράφος Antonio Millo ή Antonio da Milo καταγότανν από τη Μήλο, έζησε στη Βενετία στα τέλη του 16ου αιώνα και σχεδίασε πολλούς ναυτικούς χάρτες, πορτολάνους, άτλαντες και νησολόγια (isolarii, βιβλία για τα νησιά, με περιγραφές των νήσων και χάρτες).

Ο Αντώνιος γεννήθηκε στη Μήλο, πιθανότατα γύρω στα 1540, και δραστηριοποιήθηκε στη Βενετία. Πλοηγός ο ίδιος και καπετάνιος, σχεδίασε ιδιαίτερα λεπτομερείς χάρτες με αναλυτικές πληροφορίες, αποτέλεσμα της προσωπικής του εμπειρίας. Σήμερα σώζονται τουλάχιστον εννέα χειρόγραφα νησολόγια σχεδιασμένα από τον ίδιο κατά την περίοδο 1582-1591, τα οποία φυλάσσονται σήμερα σε βιβλιοθήκες της Βενετίας, του Βερολίνου, της Ρώμης, του Λονδίνου και της Βαρσοβίας. Στα έργα αυτά συναντάμε χάρτες όλων σχεδόν των νησιών της Μεσογείου, και κάποιες περιγραφές των νησιών της Καραϊβικής και του Ινδικού Ωκεανού. Όπως σε όλα τα έργα του είδους, το περιεχόμενό τους εμπλουτίζεται από εικόνες ήδη δημοσιευμένες σε έντυπες εκδόσεις της εποχής. Στους χάρτες των νησολογίων του ο Αντώνιος χρησιμοποιεί τα τοπωνύμια που απαντώνται στους πορτολάνους της εποχής, και σημειώνει τα επικίνδυνα σημεία πλεύσης.

Η παρούσα έκδοση περιέχει όλους τους νησιωτικούς χάρτες του Αντώνιου από τη Μήλο, μεταγραφή του ιταλικού κειμένου καθώς και μετάφραση του χειρογράφου στα ελληνικά και αγγλικά, εισαγωγή και πλούσιο ευρετήριο.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (74)