Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

FALKE, Jacob von. Ελλάς, ο Βίος των Αρχαίων Ελλήνων. Κατά το γερμανικό του Ιακώβου Φάλκε, Ν. Γ. Πολίτης (μετ.), Αθήνα, Κάρολος Βίλμπεργκ/Κάκτος, 1887/2002.

Ο Γερμανός ιστορικός και τεχνοκριτικός Jakob Falke (1825-1897) σπούδασε κλασική φιλολογία και εργάστηκε αρχικά ως εκπαιδευτικός. Διετέλεσε επιμελητής στο Μουσείο της Νυρεμβέργης (1855) και στα 1858 έλαβε τη θέση του βιβλιοθηκονόμου και διευθυντή της Πινακοθήκης του πρίγκιπα του Λιχτενστάιν στη Βιέννη. Την ίδια περίοδο αρθρογράφησε σε πολλά περιοδικά και επιθεωρήσεις τέχνης και τεχνοκριτικής. Είναι από τους πρώτους θεωρητικούς του νέου κινήματος «Τέχνες και Χειροτεχνίες» (Arts and Crafts) και ένας από τους ιδρυτές του Μουσείου Τεχνών και Επαγγελμάτων της Βιέννης. Στα 1871 δημοσίευσε τον πρώτο οδηγό για την εσωτερική διακόσμηση στη γερμανική γλώσσα ενώ στα 1874 χρίσθηκε ιππότης.

Από τα έργα του γνωστότερα είναι η “Ιστορία των σύγχρονων καλαισθητικών τάσεων” (“Geschichte des modernen Geschmacks”, 1866), “Η σύγχρονη καλλιτεχνική βιομηχανία” (“Die Kunstindustrie der Gegenwart...”, 1868), “Ελλάς και Ρώμη” (“Hellas und Rom”, 1879). Η έκδοση την οποία παρουσιάζουμε στον ιστότοπο αποτελεί ένα τμήμα του έργου του που μεταφράστηκε από τον Νικόλαο Πολίτη και κυκλοφόρησε στα 1874 ως “Ελλάς, ο βίος των αρχαίων Ελλήνων”.

Στο πρώτο κεφάλαιο παραδίδεται η “Ιστορία και η Πολιτική Οργάνωση”, με υποκεφάλαια που καλύπτουν τους μυθικούς χρόνους, την πολιτειακή οργάνωση των ελληνικών πόλεων μέχρι τους Μηδικούς πολέμους, τους χρόνους της δημοκρατίας καθώς και τη μακεδονική περίοδο και την παρακμή της πολιτικής ελευθερίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται αναλυτικά ο καθημερινός βίος των αρχαίων Ελλήνων, με υποκεφάλαια που αφορούν την παιδική και νεανική ηλικία, τις ενδυμασίες και τον καλλωπισμό, τις γυναίκες, την οικία, τα έπιπλα, τη φιλοξενία, τα συμπόσια, τον υπαίθριο βίο, τον αθλητισμό και τους αγώνες καθώς και ό,τι αφορά τη λατρεία και τον θρησκευτικό βίο. Στο τελευταίο κεφάλαιο αναπτύσσονται θέματα σχετικά με την ελληνική τέχνη, την αρχαία ελληνική ποίηση και πεζογραφία καθώς και τους ιστοριογράφους, τους ρήτορες και τους φιλοσόφους.

Η έκδοση κοσμείται από εξαιρετικής ποιότητας ξυλογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν έργα αρχαίας ελληνικής τέχνης αλλά και φανταστικές απεικονίσεις σκηνών από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (172)