Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

WORDSWORTH, Christopher. La Grèce pittoresque et historique, Παρίσι, L. Curmer, 1841.

Ο Άγγλος Christopher Wordsworth (1807-1885), επίσκοπος του Λίνκολν από το 1868 και άριστος γνώστης της κλασικής παιδείας, έγραψε πολλά έργα για θεολογικά ζητήματα. Στα 1832-1833 ταξίδεψε στην Eλλάδα και ήταν ο πρώτος Άγγλος που έγινε δεκτός από τον βασιλιά Όθωνα.

Τα δύο αξιομνημόνευτα έργα του, «Athens and Attica…» και «Greece, pictorial, descriptive…» είναι γραμμένα σε ύφος δόκιμο ήδη από τον 17ο αιώνα, απαλλαγμένο όμως από την υπεροψία των λόγιων εκείνων κειμένων, όπου ενσωματώνονταν με ασάφεια μυθολογία, σύγχρονες γεωγραφικές ή και δημογραφικές παράμετροι, φιλολογικές ιστορήσεις και παρατηρήσεις από επιτόπιες περιηγήσεις. Η σοβαρότητα που διακρίνει τις αρχαιολογικές του κυρίως περιγραφές, το πλήθος των φιλολογικών παραπομπών, τα εδάφια από αρχαίους συγγραφείς και ο ενθουσιασμός με τον οποίο καταγράφει τον περιβάλλοντα χώρο επιβάλλουν το έργο του ακούραστου ερευνητή Wordsworth στο αναγνωστικό κοινό. Για την εικονογράφηση δανείζεται επίσης σχέδια από τις εκδόσεις του H. Belle και της Γαλλικής Αποστολής του Μοριά, αλλά και από τους Ch.R. Cockerell, M.G.F.A. Choiseul-Gouffier, Hervé, J.Stuart-N. Revett και άλλους.

H παρούσα έκδοση είναι η μετάφραση του «Greece, pictorial, descriptive…» στα γαλλικά. Εδώ δεν παρουσιάζουμε όλες τις εικόνες του βιβλίου, αλλά μόνο όσους πίνακες από αυτή την έκδοση δεν δημοσιεύθηκαν στην αντίστοιχη αγγλική έκδοση της οποίας οι εικόνες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (44)