Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

1842 – 1885. Ελλάδα, ιστορική, εικονογραφημένη. Μια πλήρης συλλογή ιστορικών, τοπογραφικών και καλλιτεχνικών ντοκουμέντων..., Αθήνα, Nikolas Books, 1984.

Η έκδοση περιέχει μέρος της συλλογής του Κύπριου εμπόρου παλαιών βιβλίων, χαρτών και χαρακτικών Α. Νίκολας. Παρουσιάζονται κυρίως τα χαρακτικά αλλά και τα άρθρα που τα συνοδεύουν (αγγλικά και μεταφρασμένα στα ελληνικά), το οποία προέρχονται από τα περιοδικά “The Illustrated London News” και “The Graphic”, και αφορούν πολιτικά, πολεμικά, κοινωνικά και άλλα γεγονότα και ζητήματα του Ελληνικού Κράτους και του ελλαδικού χώρου από το 1842 έως το 1885 : η οθωνική περίοδος, η αγγλική κυριαρχία στα Ιόνια νησιά και η ενσωμάτωσή τους στο Ελληνικό Κράτος, η εξέγερση στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου Α΄, η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η Επανάσταση στην Κρήτη και το Ολοκαύτωμα στο Αρκάδι η δημιουργία της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Πειραιώς, οι διεθνείς διασκέψεις στο Παρίσι, το Βερολίνο και τον Άγιο Στέφανο για την ελληνική υπόθεση, ο σεισμός στη Χίο, η δολοφονία των ξένων προξένων στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Το βρετανικό περιοδικό «The Illustrated London News» ιδρύθηκε από τους Nathaniel Cooke, Herbert Ingram και Mark Lemon. Πρωτοκυκλοφόρησε στις 14 Μαϊου 1842 και σχεδόν αμέσως πέτυχε μεγάλη κυκλοφορία, παραδίδοντας στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά ειδήσεις και ανταποκρίσεις από όλο τον κόσμο. Επρόκειτο για έκδοση σε μεγάλου σχήματος, με την πρωτοτυπία ότι τα άρθρα συνοδεύονταν από πολύ προσεγμένες εικονιστικά ξυλογραφίες. Στο περιοδικό συνεργάστηκαν γνωστοί συγγραφείς, δημοσιογράφοι, σχεδιαστές, χαράκτες και αργότερα φωτογράφοι. Το περιοδικό κυκλοφορούσε εβδομαδιαία έως το 1971, ακολούθως έγινε μηνιαίο και από το 1989 τριμηνιαίο. Το 2003 διακόπηκε οριστικά η κυκλοφορία του για το κοινό. Η εταιρεία Illustrated London News εξακολουθεί να διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό αρχείο του περιοδικού και να δημοσιεύει εκλαϊκευμένες ιστορικές εκδόσεις που αντλούν το περιεχόμενό τους από τα άρθρα του.

Η ιδέα ενός εικονογραφημένου περιοδικού γρήγορα δημιούργησε ανταγωνιστές, και έτσι από τα μέσα του 19ου αιώνα κυκλοφορούν τόσο στην Βρετανία, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρόμοια περιοδικά ειδήσεων εμπλουτισμένα με εικονογραφικό υλικό. Έτσι, από το 1869 έως το 1932 κυκλοφορεί το εβδομαδιαίο εικονογραφημένο περιοδικό «The Graphic», σε πολυτελές χαρτί και με εξαιρετικής τεχνικής ξυλογραφίες.

Πολλές από τις ξυλογραφίες αυτές αναδημοσιεύτηκαν σε άλλες εκδόσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική καθώς και στα ελληνικά περιοδικά «Βρετανικός Αστήρ» (Λονδίνο, 1860-1862) και «Έσπερος» (Λειψία, 1881-1888).

Οι εικονογραφήσεις που συνοδεύουν τα άρθρα είναι ξυλογραφίες. Τον 15ο αιώνα, όταν ο Γουτεμβέργιος εφήυρε το επίπεδο πιεστήριο, το ξύλο αποτέλεσε το κυριότερο υλικό για την εκτύπωση των εικονογραφήσεων. Βαθμιαία, τους επόμενους αιώνες (16ος-18ος) προτιμήθηκαν οι χαράξεις σε χαλκό (χαλκογραφίες), σε λίθο (λιθογραφίες), σε χάλυβα ή οι τονικές οξυγραφίες (ακουατίντες). Στις αρχές του 19ου αιώνα o Thomas Bewick (1753-1828) βελτίωσε εξαιρετικά την τεχνική της ξυλογραφίας, η οποία και επαναχρησιμοποιήθηκε για την εικονογράφηση εκδόσεων. Την τελευταία τριακονταετία του 19ου αιώνα η φωτογραφία αρχίζει να επικρατεί ενώ παράλληλα οι εικονογραφημένες εκδόσεις εμπλουτίζονται με χαρακτικά που έχουν φιλοτεχνηθεί με κάποια από τις παλαιότερες τεχνικές.

Σύνταξη : Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (285)