Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BLOUET, Guillaume-Abel. Expédition scientifique de Morée, Ordonnée par le Gouvernement français: Architecture..., τ. I-VI, Παρίσι, Firmin Didot, 1831-1838.

O Γάλλος αρχιτέκτονας Guillaume Abel Blouet (1795-1853) γεννήθηκε κοντά στο Παρίσι και καταγόταν από ταπεινή οικογένεια. Για την παιδική και νεανική του ηλικία γνωρίζουμε μόνο ότι σε ηλικία δεκατριών χρονών παρακολουθούσε μαθήματα σχεδίου σε βραδινή σχολή και ότι η σπουδή του σχεδίου τον είχε γοητεύσει. Αργότερα γνώρισε τον νεαρό φοιτητή της αρχιτεκτονικής Α. Μacquet, ο οποίος ανέλαβε να του διδάξει τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής. Ο Blouet υστερούσε στα μαθηματικά και τα λατινικά, αλλά ήταν παθιασμένος με την αρχαιολογία και το σχέδιο. Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, κατάφερε να γίνει δεκτός στο τμήμα της αρχιτεκτονικής της Σχολής Καλών Τεχνών το 1814. Χάρη στην επιμονή και το πείσμα του, κι ενάντια στην κατεστημένη παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών ήταν σχεδόν πάντοτε γόνοι επιφανών οικογενειών, διακεκριμένων ήδη στον χώρο της Τέχνης, ο Blouet κατάφερε να διακριθεί, να πετύχει και, στα 1821, να λάβει το πρώτο βραβείο (Prix de Rome) για τετραετή υποτροφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης (Villa Medici).

Στα 1828, χάρις στη μελέτη του σχετικά με την αποκατάσταση του μεγάλου συγκροτήματος των Θερμών του Καρακάλα, επελέγη ως υπεύθυνος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής της Επιστημονικής Αποστολής στον Μοριά. Mετά το πέρας της Αποστολής και την έκδοση των πορισμάτων περιόδευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, και από το 1836 ασχολήθηκε με την μελέτη της αρχιτεκτονικής των σωφρονιστηρίων. Από το 1846 διετέλεσε καθηγητής της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και στα 1850 έγινε μέλος της Ακαδημίας των Καλών Τεχνών.

Στα 1828, μαζί με το γαλλικό στρατιωτικό σώμα υπό τον στρατηγό Μαιζόν, το οποίο είχε αποσταλεί στην Ελλάδα για να επιβάλλει την ανακωχή μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων, η Γαλλία αποφάσισε να οργανώσει μια Επιστημονική Αποστολή και στον Μοριά, στο πρότυπο της Επιστημονικής Αποστολής που είχε συστηθεί στην Αίγυπτο από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη (1798-1801). Έτσι, υπό την διεύθυνση του φυσιοδίφη, βοτανολόγου, γεωγράφου και τοπογράφου J.B.G.M. Bory de Saint-Vincent συγκροτήθηκε η Επιστημονική Αποστολή του Μοριά, σε τρία τμήματα: Φυσικής Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής. Το κάθε τμήμα αποτελείτο από έναν επικεφαλής και ομάδα συνεργατών. Ο Blouet ανέλαβε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής με συνεργάτες τους αρχιτέκτονες A. Ravoisé και Α. Poirot, τον γλύπτη J.B. Vietty και τον φιλόλογο Fr. de Gournay. Με σαφείς οδηγίες να εντοπίσουν τα αρχαιολογικά ερείπια και τις θέσεις που παραδίδονται από τον Στράβωνα, τον Παυσανία αλλά και από τα ταξιδιωτικά έργα των Pouqueville και Gell, καθώς και να συντάξουν χάρτες, τοπογραφικά σκαριφήματα, παρατηρήσεις για το περιβάλλον, αναλυτικό δρομολόγιο, και να κάνουν αποτυπώσεις αρχαιοτήτων και τεκμηρίωση πάνω στα αρχαία υλικά κατασκευής, τα μέλη της Αποστολής έφτασαν στην Πελοπόννησο. Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε η Αποστολή, ο Bory De Saint Vincent και οι συνεργάτες του κατάφεραν, από τον Μάρτιο του 1829 και μέχρι τον Ιανουάριο του 1830, να συγκεντρώσουν και να παρουσιάσουν με εκπληκτική συνέπεια και ταχύτητα το προσδοκώμενο υλικό, ανταποκρινόμενοι σε όλα όσα τους ζητήθηκαν από τις γαλλικές αρχές. Τα πορίσματα δημοσιεύτηκαν σε πολλούς τόμους.

To τμήμα Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής περιηγήθηκε την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Αττική. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα αποδυναμώθηκε, καθώς τρία από τα πέντε μέλη αρρώστησαν και τον Μάιο του 1829 επέστρεψαν στην Γαλλία, ο Βlouet και ο συνεργάτης του Ravoisé συνέχισαν και ολοκλήρωσαν το έργο τους. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δημοσιεύτηκαν σε τρεις εντυπωσιακούς τόμους (1831, 1843, 1838) και το έργο αυτό αποτέλεσε βασική πηγή αναφοράς για κάθε επόμενη σχετική εργασία. Το οδοιπορικό και οι αποτυπώσεις τους αφορούν τις τοποθεσίες: Ναυαρίνο, Μεθώνη, Κορώνη, Πεταλίδι, Νησί, Ανδρούσα, αρχαία Μεσσήνη, Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Σαμικό, Ολυμπία (όπου ξεχωρίζουν τα σχέδια του ναού του Διός στην Ολυμπία), Φιγάλεια, Γόρτυνα, Καρύταινα, Λυκόσουρα, Μεγαλόπολη, Λεοντάρι, Μυστρά, Σπάρτη, Τεγέα, Μαντίνεια, Τριπολιτσά, Άργος, Τίρυνθα, Μυκήνες, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Τροιζήνα, Καστρί, Δίδυμα, Ναύπλιο. Ακολούθως οι περιηγήσεις τους είχαν σταθμούς στη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Δήλο, τη Νάξο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Μήλο, το Σούνιο και την Αίγινα. Τέλος, ξανά στην Πελοπόννησο, οι διαδρομές τους τους έφεραν στις Μυκήνες, τη Νεμέα, την Κόρινθο, τη Σικυώνα, το Αίγιο, την Πάτρα, την Παλαιόπολη, την Αρκαδιά, τη Μεθώνη, την Καλαμάτα, τον Κάβο Ματαπά (ακρωτήριο Ταίναρο), το Γύθειο, τη Μονεμβασιά, το Άστρος, τη Λουκού, την Επίδαυρο, την Αθήνα. Οι αποτυπώσεις ολοκληρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Πειραιάς, Ελευσίνα, Μέγαρα).

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Αποστολή δεν περιορίστηκε στα μνημεία της αρχαϊκής και κλασικής αρχαιότητας αλλά συμπεριέλαβε στις μελέτες της τα φράγκικα κάστρα, τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, τους σύγχρονους οικισμούς και το φυσικό περιβάλλον. Το έργο της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής επέφερε τομή στη μελέτη του ελληνικού χώρου και εγκαινίασε τη νέα συστηματική και άρτια διεπιστημονική σπουδή των μνημείων.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (261)