Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

AULDJO, John, Esq. F.G.S. Journal of a Visit to Constantinople, and some of the Greek Islands, in the Spring and Summer of 1833, Λονδίνο, Longman, Rees, Orme, Brown, Green, & Longman, 1835.

Ο Βρετανός γεωλόγος και καλλιτέχνης, John Richardson Auldjo (1805-1886) γόνος εμπόρων και πολιτικών, σπούδασε στο Καίμπριτζ. Ήταν ο πρώτος Βρετανός που ανέβηκε στο Λευκό Όρος (Mont Blanc), λίγο πριν ξεκινήσει για το λεγόμενο “Grand Tour”, το απαραίτητο για κάθε Δυτικοευρωπαίο ευγενή ταξίδι στην Ανατολή. Υπήρξε στενός φίλος του γνωστού αρχαιολόγου και τοπογράφου W. Gell, ο οποίος συγκαταλέγεται στους σημαντικούς μελετητές του ελληνικού χώρου. Από το 1830 ο Auldjo διέμενε στη Νάπολη, όπου συναναστράφηκε πολλούς αρχαιόφιλους και φιλέλληνες, και αποτόλμησε αναρρίχηση στον ενεργό εκείνη την περίοδο Βεζούβιο. Αργότερα δημοσίευσε τα χρονικά της ανάβασής του στo Λευκό Όρος και στο ιταλικό ηφαίστειο, γνωρίζοντας έτσι μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Για τα ορειβατικά του επιτεύγματα έλαβε τιμητικούς τίτλους από αντίστοιχους φορείς.

Στα 1833 ο Auldjo ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στα ελληνικά νησιά. Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1833, συνοδεύοντας τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα. Από το Κάπρι πέρασαν στη Μεσσήνη, κι από εκεί στα Κύθηρα, τη Μονεμβασιά, την Ύδρα, την Αίγινα, τη Σαλαμίνα και τον Πειραιά, μέχρι που έφτασαν στην Αθήνα. Επισκέφτηκε τα μνημεία της πόλης, τον τάφο του Tweddell στο Θησείο κι έζησε για λίγο στο βαυαρικό περιβάλλον και την αθηναϊκή κοινωνία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε με πλοίο προς την Τρωάδα και τα Δαρδανέλια, για να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη. Περιηγήθηκε τα μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής και σύχνασε σε δημόσια καφενεία και λουτρά. Αργότερα έφυγε πάλι με πλοίο προς τη Σμύρνη, τη Χίο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Δήλο, τη Νάξο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Μήλο, τα Κύθηρα και τη Ζάκυνθο. Από εκεί έφτασε στη Μάλτα, για να επιστρέψει στο Κάπρι μέσω Σικελίας, τον Σεπτέμβριο του 1833. Στα 1837 ταξίδεψε με αποστολή στον Καναδά και αργότερα έζησε στο Λονδίνο. Στα 1872 διατελούσε πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Γενεύη.

Ο Auldjo δημοσίευσε το χρονικό του ταξιδιού του, όπου κατέγραψε με πολύ ζωντανή γλώσσα την καθημερινότητα των πληθυσμών που συνάντησε και παρέδωσε ενδιαφέρουσες περιγραφές της ενδυμασίας των διαφόρων εθνοτήτων. Το έργο εμπλουτίστηκε με λίγους πίνακες, που βασίστηκαν σε σχέδια του George Cruikshank και δύο ξυλογραφίες από σχέδια του W.Gell, στον οποίο και αφιέρωσε την έκδοση. Το έργο συμπληρώνεται από παράρτημα με κατάλογο πλοίων του οθωμανικού στόλου και πίνακα των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της παραμονής του συγγραφέα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εικονες που πλαισιώνουν το χρονικό του αποδίδουν στιγμιότυπα του καθημερινού βίου με πολλή ζωντάνια. Αντιθέτως διακρίνεται απλοϊκότητα, και πενιχρή απόδοση ή υπερβολές στους πίνακες που απεικονίζουν τον χώρο και τα κτίσματα.

Σύνταξη : Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (9)