Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Recueil des différents costumes des principaux officiers et magistrats de la Porte, et des peuples sujets de l'Empire Othoman..., Παρίσι, chez Onfroy, [ca. 1780]

To σπάνιο αυτό Λεύκωμα, ανωνύμου δημιουργού και εκδότη, περιέχει πίνακες με ενδυμασίες, ανθρώπινους τύπους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αξιωματούχους της οθωμανικής διοίκησης. Οι περισσότερες εικονογραφήσεις αντιγράφουν θέματα από το πολύ δημοφιλές έργο του N. De Nicolay, που εκδόθηκε πρώτη φορά στα 1563. Σε αρκετούς όμως πίνακες οι ταυτίσεις είναι λανθασμένες. Το έργο κυκλοφόρησε με ενενήντα έξι πίνακες συνολικά, αλλά το αντίτυπο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης περιέχει μόνον τριάντα πέντε πίνακες. Τα εικονογραφικά θέματα συνοδεύονται από μικρά επεξηγηματικά κείμενα.

Λευκώματα με ανθρώπινους τύπους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αξιωματούχους της οθωμανικής διοίκησης άρχισαν να κυκλοφορούν ήδη από τον 16ο αιώνα. Βαθμιαία έγιναν πολύ δημοφιλή, οι ξυλογραφίες κι οι χαλκογραφίες αντικαταστάθηκαν από λιθογραφίες ή ακουαρέλες, και πολλές φορές τα χαρακτικά επιχρωματίστηκαν. Τον 18ο αιώνα κυκλοφορούσαν πολλές παραλλαγές των ίδιων θεμάτων, αλλά οι πίνακες απέδιδαν πλέον με πολύ πιο φυσικό τρόπο τις στάσεις των μορφών, τις διαφορετικές εθνότητες, τα επαγγέλματα, τους χαρακτήρες, τις ενδυμασίες και άλλες γραφικές λεπτομέρειες.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (36)