Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BERESFORD, George de la Poer, Captain. Twelve Sketches in double tinted Lithography of Scenes in Southern Albania, Λονδίνο, Day and Son, [1855].

Ο Ιρλανδός στρατιωτικός George de la Poer Beresford (1826-1865) ήταν απόγονος γνωστής πολιτικής προσωπικότητας της χώρας του. Γνωρίζουμε ελάχιστα για τις σπουδές, την σταδιοδρομία και την ιδιωτική του ζωή. Στα 1855, σε ηλικία μόλις τριάντα χρονών και έναν χρόνο μετά τον θάνατο της γυναίκας του, δημοσίευσε μία σειρά λιθογραφιών με θέματα από τη νότια Αλβανία και την Ήπειρο. Ο Beresford πιθανότατα βρέθηκε στην περιοχή αυτή, η οποία ανήκε παλαιότερα στην επικράτεια του Αλή πασά, στο πλαίσιο στρατιωτικής αποστολής. Αφιέρωσε το έργο του στη λαίδη Emily Cozziris, σύζυγο του διευθυντή των φυλακών της Κέρκυρας. Το λεύκωμα δεν επανεκδόθηκε αλλά ο Beresford δημοσίευσε αργότερα δύο μυθιστορήματα κοινωνικού περιεχομένου.

Τα σχέδια του λευκώματος είναι του ίδιου του Beresford. Λιθογραφήθηκαν από την εταιρεία Day & Son, γνωστή για την ποιότητα των χαρακτικών της, η οποία παρέδωσε στο κοινό άλλο ένα ιδιαίτερα επιμελημένο έργο. Οι πίνακες, μερικοί με σπάνια εικονογραφικά θέματα, συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα που αφηγούνται τα συμβάντα στην περιοχή. Απόλυτα εναρμονισμένες με το εικαστικό πνεύμα της εποχής, οι λιθογραφίες καταφέρνουν να αποδώσουν με περισσή ηρεμία το ορεινό τοπίο της περιοχής ενώ τα στιγμιότυπα που στολίζουν τους πίνακες ως γραφικές λεπτομέρειες αποδίδουν με ζωντάνια και διακριτικότητα την ανθρώπινη παρουσία στον χώρο.

Σύνταξη : Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (13)