Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

[Κερκυραϊκαί ενδυμασίαι = Costumes de Corfu, Κέρκυρα, Εκδοσεις Ασπιώτη.]

Η Εταιρεία Γραφικών Τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ Α.Ε. (1884-1987) θεωρείται από τους πιο σημαντικούς εκδοτικούς και τυπογραφικούς οίκους της Ελλάδας. Το παιγνιοχαρτοποιείο «Ελπίς» ιδρύθηκε στην Κέρκυρα στα 1873 από τον Γεράσιμο Ασπιώτη. Στα 1902 την εταιρεία ανέλαβε ο γιος του ιδρυτή, Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Οι εργασίες της επεκτάθηκαν, και εκτύπωνε πλεόν και μετοχές, λαχεία, χαρτί αλληλογραφίας και φακέλους, ετικέτες, καρτ-ποστάλ, αφίσες κ.ά. Το 1928 η επιχείρηση συγχωνεύθηκε με την Εταιρεία Λιθογραφίας και Κυτοποιίας Αθηνών (ΕΛΚΑ).

Τα κτήρια της εταιρείας βομβαρδίστηκαν από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κι έτσι τα τυπογραφικά εργαστήρια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Το αρχειακό υλικό της Εταιρείας, που έχει πλέον περιέλθει στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας, περιλαμβάνει πλήθος από δείγματα των εργασιών της, όπως πίνακες, χαρακτικά, αφίσες, μακέτες, ανεκτέλεστα σχέδια, τυπωμένα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σχέδια, λιθογραφικές και γυάλινες πλάκες, ημερολόγια, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, λευκώματα, παιγνιόχαρτα, χάρτες κ.ά.

Στις Εκδόσεις ΑΣΠΙΩΤΗ- ΕΛΚΑ οφείλουμε τα πιο επιμελημένα λευκώματα, που στην πλειοψηφία τους σχετίζονται με την Κέρκυρα. Στα λευκώματα αυτά περιλαμβάνονται πίνακες, σχεδια ή φωτογραφίες γνωστών καλλιτεχνών, τα οποία απεικονίζουν το φυσικό τοπίο, τα μνημεία, τα αξιοθέατα αλλά και τους κατοίκους της νήσου. Το παρόν λεύκωμα περιέχει πίνακες με ανθρώπους της Κέρκυρας, που φορούν τις τοπικές τους ενδυμασίες, καθώς και φωτογραφίες που απεικονίζουν αγροτικές κυρίως δραστηριότητες των κατοίκων.

Σύνταξη: Iόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (16)