Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

[Mrs. Burr’s sketches: twelve tinted lithograph plates of fourteen views in Egypt, Jerusalem, Constantinople, Athens…, Λονδίνο, ca. 1840].

Η Αγγλίδα ζωγράφος Anne-Margaretta Burr ή Margaretta Higford Burr (1817-1892), κόρη του ναυάρχου Edward Scobell, ταξίδεψε στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Σικελία και στην Ανατολή και συνέθεσε κυρίως υδατογραφίες. Στα 1844 βρέθηκε με τον σύζυγό της, Daniel Higford Davall Burr στο Κάιρο, απ’ όπου ταξίδεψε στη Συρία, στην Ιερουσαλήμ και στην Κωνσταντινούπολη. Δημοσίευσε τις ακουαρέλες της στα 1846, σε λεύκωμα που περιελάμβανε εικόνες από τους Αγίους Τόπους, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Αντί υπογραφής διακρίνουμε μικρογραφικό σχέδιο με κουκουβάγια και γλάστρα. Τα έργα αυτά κυκλοφόρησαν και σε λιθογραφημένους πίνακες.

Πολλά έργα της δημοσιεύτηκαν από την Arundel Society, ενώ η ίδια εξέθετε τα έργα της και για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Από το 1859 έως το 1882 διετέλεσε επίτιμο μέλος της Εταιρείας Γυναικών Καλλιτεχνών (Society of Women Artists). Επίσης συνόδεψε τον γνωστό Άγγλο πολιτικό, αρχαιολόγο και ειδικό στη σφηνοειδή γραφή Austen Henry Layard στα ταξίδια του στην Αίγυπτο και την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της φιλοτέχνησε πολλούς πίνακες (σχέδια και υδατογραφίες). Μετά τον θάνατο του συζύγου της η Anne-Margaretta εγκαταστάθηκε στη Βενετία.

Οι υδατογραφίες της χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και μεγάλη λεπτομέρεια κυρίως όσον αφορά τα πρόσωπα, τις ενδυμασίες και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Οι λιθογραφημένοι όμως πίνακες που βασίστηκαν στα έργα της ακολουθούν την τεχνοτροπία και τεχνική της εποχής και αποδίδουν τα θέματα περισσότερο συγκεχυμένα.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (14)