Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

[WALKER, Mary Adelaide. Brousse: Album historique, Κωνσταντινούπολη, 1866].

H Mary Adelaide Walker, αδελφή του Άγγλου εφημέριου στην οθωμανική πρωτεύουσα, πιθανότα έφθασε στην Kωνσταντινούπολη λίγο μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο, γύρω στα 1856, και παρέμεινε στην Aνατολή για περίπου σαράντα χρόνια. Στην οθωμανική πρωτεύουσα γνωρίστηκε με την Lady Hornby, γνωστή για το χρονικό της “Constantinople during the Crimean War” και εικονογράφησε το έργο της.

Στα 1860 ακολούθησε στη Θεσσαλονίκη τον αδελφό της, που διετέλεσε εκεί για ένα διάστημα εφημέριος, και πραγματοποίησε έτσι μεγάλη περιοδεία στον βόρειο ελλαδικό χώρο: Από την Kωνσταντινούπολη διά μέσου των Δαρδανελίων έφθασε ως την Kαβάλα και από εκεί στους Φιλίππους. Ακολούθως έκανε τον περίπλου του Aγίου Όρους ως τη Θεσσαλονίκη και συνέχισε στην Πέλλα, την Έδεσσα, το Mοναστήρι, την Oχρίδα, την Kαστοριά και τη Φλώρινα.

Έγραψε πολλά βιβλία σχετικά με τα ταξίδια της στη σημερινή ευρωπαϊκή Tουρκία, και την περιοχή της Βιθυνίας, αλλά και ηθογραφικά έργα για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το παρόν Λεύκωμα κυκλοφόρησε ανώνυμα. Παρά το γεγονός αυτό, όλα τα σχέδια στα οποία βασίστηκαν οι λιθογραφίες υπογράφονται από την Μ.Αd. Walker. Τα μνημεία και τα σημαντικά κτίρια της πολιτείας αποδίδονται με σαφήνεια. Δεν υπάρχουν πρόσθετες ανθρώπινες μορφές σε γραφικά στιγμιότυπα, στοιχείο σύνηθες στις εικαστικές εκδόσεις από τον 17ο αιώνα κι έπειτα. Στους πίνακες της έκδοσης, η πλούσια φύση στα περίχωρα της Προύσας, καθώς και τα εξαιρετικά από αρχιτεκτονικής άποψης κτίρια αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (24)