Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

ABBOTT, George Frederick. A Tale of a Tour in Macedonia, Λονδίνο, Edward Arnold, 1903.

Ο Βρετανός συγγραφέας και ανταποκριτής πολέμου George Frederick Abbott (1874-1947) σπούδασε στο Καίμπριτζ. Στα 1900 το Πανεπιστήμιο τού ανέθεσε ερευνητική αποστολή στην υπό οθωμανική κυριαρχία Μακεδονία, με στόχο τη συλλογή εθνογραφικού υλικού. Την περίοδο που βρισκόταν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (1900-1903), διετέλεσε επίσης ειδικός ανταποκριτής πολλών εφημερίδων του Λονδίνου. Αργότερα συνόδευσε τον πρίγκιπα της Ουαλίας σε ταξίδι του στην Ινδία.

O Abbot συνέταξε πολλά έργα που αφορούν την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κριτική και διεισδυτική ματιά του καταγράφει, συχνά με βρετανικό φλέγμα, τις επιπτώσεις της επέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων σε λαούς και χώρες, την ταραχώδη αυτή περίοδο για τα Βαλκάνια. Στα έργα του συγκαταλέγονται μια μελέτη για τα ελληνικά τραγούδια, συλλογή λαογραφικού υλικού από τη Μακεδονία, μια μελέτη πάνω στον Θουκυδίδη καθώς και έκδοση για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους συμμάχους. Για την προσφορά του στα ελληνικά θέματα τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Σωτήρος.

Ο Abbot έφτασε το 1900 στη Μακεδονία από τη Σερβία ως απεσταλμένος του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Παρέμεινε ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε τις Σέρρες, το Σιδηρόκαστρο, τη Δράμα και έφτασε έως το Μελένικο, ενώ επιστρέφοντας διέμεινε στην Καβάλα και περιηγήθηκε στο Άγιον Όρος. Οι λίγες φωτογραφίες που συνοδεύουν το έργο του παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον, παρά τις εσφαλμένες πολλές φορές διευκρινίσεις, καθώς την περίοδο αυτή σπανίζουν οι αποτυπώσεις του βορειοελλαδικού χώρου.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (10)