Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BLACK, William L.R.C.S.E. Narrative of Cruises in the Mediterranean in H.M.S. “Euryalus” and “Chanticleer”, during the Greek War of Independence (1822-1826)..., Εδιμβούργο/Λονδίνο, Oliver and Boyd/Simpkin, Marshall and Co., 1900.

O Άγγλος William Black, γιατρός και ελληνιστής, ταξίδεψε στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, πάνω στα βρετανικά πλοία “Euryalus” και “Chanticleer”. Ο ανεψιός του δημοσίευσε το χρονικό της περιήγησής του. Στο Παράρτημα υπάρχουν πίνακες με μετεωρολογικές μετρήσεις και άλλα στοιχεία για τις κλιματολογικές συνθήκες των τόπων που επισκέφθηκε ο Black, καθώς και για τη νοσολογία των περιοχών αυτών (Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Νάπολη, Ναύπλιο, Μήλο, Κύθηρα, Σμύρνη, Ακαρνανία κλπ).

Οι περιγραφές ξεκινούν από τις 30 Ιουνίου 1822, στη Λευκάδα. Με διεισδυτική ματιά αλλά και ιδιαίτερο λογοτεχνικό ύφος, ο Black παρακολουθεί τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν έως και την πολιορκία και την πτώση του Μεσολογγίου (23 Απριλίου 1826). Το λεπτομερές αυτό και πολυτιμότατο για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης ημερολόγιο περιγράφει γεγονότα και πρόσωπα στις ακόλουθες περιοχές: Λευκάδα, Ιθάκη, Κόρινθο, Ναύπλιο, Αθήνα (Απρίλιος και Σεπτέμβριος 1824, Μάιος 1826), Πάρο, Δήλο, Λακωνία, Μεσολόγγι (Αύγουστος 1825, Απρίλιος 1826), Κάλαμο, Ναυαρίνο (Μάιος 1825, Οκτώβριος 1827).

Τα σχέδια που συνοδεύουν το κείμενο, από τις ελάχιστες και σπάνιες εικόνες που έχουμε από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, είναι του ίδιου του Black. Τα περισσότερα είναι απόψεις λιμανιών και τοποθεσιών από τη θάλασσα, καθώς σχεδιάστηκαν από το πλοίο στο οποίο επέβαινε.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (20)