Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

CHANLAIRE, Pierre-Gilles. Carte de la Turquie d’Europe en 15 Feuilles comprenant toute la côte orientale de la Mer Adriatique, l’Archipel, la Morée, l’île de Candie, la Crimée..., Παρίσι, chez l’Auteur, [ca. 1780].

Ο Γάλλος γεωγράφος και χαρτογράφος Pierre-Gilles Chanlaire (1758-1817) γιος συμβούλου του βασιλιά, υπήρξε πρωτοπόρος στις στατιστικές έρευνες. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για την παιδική του ηλικία και τις σπουδές του. Σύμφωνα με πηγές που χρονολογούνται περίπου στα 1780, κατείχε τον τίτλο ευγενείας του σταυλάρχη (écuyer), και ήταν δικηγόρος με δικαίωμα εμφάνισης στο ανώτατο δικαστήριο. Απ' ό,τι φαίνεται, η Γαλλική Επανάσταση τον παρακίνησε να ασχοληθεί με τον κλάδο της γεωγραφίας και από το 1803 έως το 1808 υπήρξε διευθύνων των μαθημάτων γεωμετρίας στην τοπογραφική υπηρεσία του Κτηματολογίου. Στα 1808 άρχισε να δημοσιεύει την “Τοπογραφική και στατιστική περιγραφή της Γαλλίας” (Description topographique et statistique de la France), που ολοκληρώθηκε σε δύο τόμους το 1810.

Στον Chanlaire αποδίδονται πολλές και σημαντικές γεωγραφικές και στατιστικές μελέτες, σε αρκετά έργα όμως συνεργάστηκε και με άλλους επιστήμονες. Σχεδίασε αναλυτικούς χάρτες της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης (Πορτογαλίας, Ισπανίας, Πολωνίας, Γερμανίας Αγγλίας, Ιταλίας κ.ά.). Χάραξε επίσης παγκόσμιο Άτλαντα φυσικής και πολιτικής γεωγραφίας, από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, αλλά και Άτλαντα με εμπόλεμες ζώνες στην Ανατολή, τον Ρήνο, το Βέλγιο κλπ. Πολλοί από τους χάρτες του έχουν επιχρωματισθεί.

Σύνταξη : Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (14)