Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BEDFORD, Francis. The Holy Land, Egypt, Constantinople, Athens, etc. etc. A Series of Forty-Eight Photographs..., Λονδίνο, Day & Son, 1866.

Ο Άγγλος φωτογράφος Francis Bedford (1816-1894) ήταν γιος επιφανούς αρχιτέκτονα. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σχεδιαστής και λιθογράφος και εξέθετε τα έργα του σε ομαδικές εκθέσεις ήδη από το 1833. Στα 1850 είχε πλέον γίνει γνωστός για τις έγχρωμες λιθογραφίες με αρχιτεκτονικά θέματα που δημοσίευσε. Γύρω στα 1852 αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία, με αρχικό στόχο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να βελτιώθεί ως λιθογράφος. Στα 1853 συνετέλεσε στην ίδρυση της Βασιλικής Φωτογραφικής Εταιρείας (Royal Photographic Society). Την περίοδο αυτή η φωτογραφία είχε αρχίσει να γίνεται απαραίτητη σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους. Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, φυσιοδίφες, γεωλόγοι, ανθρωπολόγοι και ιστορικοί της τέχνης τεκμηρίωναν πλέον τις μελέτες τους και με φωτογραφικές λήψεις.

Στα 1854 η βασίλισσα Βικτωρία και ο πρίγκιπας Αλβέρτος ζήτησαν από τον Bedford να φωτογραφίσει έργα τέχνης από τη συλλογή τους, φωτογραφίες τις οποίες εξέθεσε στην ετήσια έκθεση. Την επόμενη χρονιά (1854) εξέθεσε λήψεις του με τοπιογραφικά θέματα. Στα 1857 συνόδευσε ως προσωπικός φωτογράφος την βασιλική οικογένεια. Είχε ήδη αναγνωριστεί από τους καλύτερους φωτογράφους τοπίου ενώ συνέχιζε να ταξιδεύει στη Βρετανία. Το 1862 ο Bedford επιλέχτηκε ως ένας από τους οκτώ προσωπικούς συνοδούς του πρίγκιπα Αλβέρτου στο ταξίδι του στην ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτο, Άγιους Τόπους, Τουρκία, Ελλάδα). Στη διάρκεια της περιήγησης αυτής πραγματοποίησε διακόσιες δέκα λήψεις, αρκετές από τις οποίες δημοσιεύτηκαν ως ξυλογραφίες στο “London Illustrated News” κι αργότερα σε αυτοτελές Λεύκωμα. Ο Βedfοrd συνέχισε έως το 1884 να ταξιδεύει και να φωτογραφίζει στην Ουαλία και στην Αγγλία. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις στην πατρίδα του και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και διετέλεσε διευθύνον μέλος της Βασιλικής Φωτογραφικής Εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Μέση Ανατολή, ο Bedford φωτογράφισε για πρώτη φορά μνημεία και αρχαία ερείπια στην περιοχή. Οι φωτογραφίες του από τη σφαγή των Μαρονιτών (1862) οδήγησαν το αναγνωστικό κοινό να ενδιαφερθεί για τα γεγονότα και τους πληθυσμούς της Ανατολής. Σήμερα οι φωτογραφίες του λευκώματος είναι περιζήτητες στις διεθνείς δημοπρασίες.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (49)