Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

DAMER, Mary Georgiana Emma Seymour Dawson. Diary of a Tour in Greece, Turkey, Egypt, and the Holy Land, τ. ΙΙ, Λονδίνο, Henry Colburn, 1841.

Η Βρετανίδα Mary Georgiana Emma Seymour Dawson Damer (1798-1848) ήταν σύζυγος του στρατιωτικού και πολιτικού George Lionel Dawson Damer. To 1839-40 ταξίδεψε στην Ανατολή και αργότερα συνέταξε το χρονικό του ταξιδιού της, με σκοπό να διαβαστεί από τον στενό της κύκλο, και με πρώτους αποδέκτες τα παιδιά της.

Η Damer ξεκίνησε από την Τεργέστη τον Οκτώβριο τoυ 1839. Μέσω Ανκόνας έφτασε στην Κέρκυρα, μετά στην Πάτρα και κατέληξε στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της επισκέφθηκε τα μνημεία της πόλης και τον Βασιλικό Κήπο. Επίσης αναφέρεται στις ανασκαφές του Παρθενώνα αλλά και στην “Κόρη των Αθηνών” (τη διάσημη από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα, Τερέζα Μακρή). Περιηγήθηκε στον Πειραιά και στο Σούνιο, συμμετείχε σε χορό στα Ανάκτορα και γράφει για τους Αμερικανούς Μισιονάριους που γνώρισε. Αφήνοντας πίσω της την Αθήνα, έφτασε στη Σμύρνη μέσω Σύρου και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη. Στο χρονικό της αναφέρεται στα μνημεία της πολιτείας, στις πομπές του Σουλτάνου, στις επιδημίες της πανώλης, τα Hati serif (διατάγματα του Σουλτάνου) και τις ποικίλες εθνότητες. Παρέστη επίσης σε ελληνικό γάμο στα Θεραπειά και καταγράφει με πολλές λεπτομέρειες την επίσκεψή της στα ιδαίτερα διαμερίσματα οθωμανής μουσουλμάνας.

Από την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Damer και οι συνοδοί της πέρασαν τα Δαρδανέλια και μέσω Σμύρνης, Κως και Ρόδου έφτασαν στην ακτή της Παλαιστίνης. Επισκέφηκαν τους Αγίους Τόπους, ταξίδεψαν ώς την Αίγυπτο και από την Αλεξάνδρεια επέστρεψαν, τον Ιανουάριο του 1840 στην Αγγλία, μέσω Μάλτας Στο Παράρτημα της έκδοσης, μεταξύ άλλων σχολίων παραθέτει σκέψεις για το “Ανατολικό Ζήτημα”.

Η εικονογράφηση στο έργο βασίστηκε σε πρωτότυπα σχέδια που έγιναν εκ του φυσικού από τον Chacaton, Γάλλο καλλιτέχνη που ακολούθησε την συντροφιά της Seymour Dawson Damer.


Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (5)