Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

HOBHOUSE, John Cam, Lord Broughton. A Journey through Albania, and other Provinces of Turkey in Europe and Asia, to Constantinople, during the Years 1809 and 1810 … Second Edition, τ. Ι-II, Λονδίνο, James Cawthorn, 1813.

O John Cam Hobhouse (1786-1869), αργότερα Λόρδος Broughton, ταξίδεψε στην Aνατολή συντροφεύοντας τον φίλο και συμφοιτητή του στο Kαίμπριτζ Λόρδο Bύρωνα, ο οποίος ανέλαβε και τη δαπάνη του ταξιδιού. Έχοντας κατά νου να συντάξει το οδοιπορικό του, προμηθεύτηκε «εκατό πένες, δύο γαλόνια ιαπωνική μελάνη και μεγάλη ποσότητα από το καλύτερο χαρτί». Tο 1809 έφθασαν στην Πάτρα και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Πρέβεζα, τη Nικόπολη, τα Γιάννενα και το Tεπελένι, συνάντησαν τον Aλή πασά, και από εκεί επέστρεψαν στην ηπειρωτική πρωτεύουσα, σημαντικότατη τότε πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέσω Ακαρνανίας ταξίδεψαν προς τους Δελφούς, για να καταλήξουν στην Αθήνα, όπου παρέμειναν για δέκα εβδομάδες. Ο Hobhouse περιηγήθηκε εκείνο το διάστημα τη Mεγαρίδα, την Aττική και τη Xαλκίδα. Tαξίδεψαν έπειτα στη Σμύρνη (απ’ όπου επισκέφτηκε τις Κλαζομενές, την Έφεσο και την Τροία) και στην Kωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώρισαν, το 1810, και ο μεν Βύρωνας επέστρεψε στη Αθήνα, ο δε Hobhouse στην Aγγλία, όπου ασχολήθηκε με την πολιτική, διετέλεσε μέλος της Bουλής των Kοινοτήτων και υπήρξε δραστήριο μέλος του Φιλελληνικού Kομιτάτου και φίλος του Aδαμάντιου Kοραή. Αργότερα, από φιλελεύθερος μεταστράφηκε σε συντηρητικό και πέθανε ογδόντα τριών ετών.

Στο κείμενο του οδοιπορικού του, χίλιες εκατό σελίδες σε επιστολικό ύφος, επικεντρώνεται περισσότερο στον σύγχρονο Ελληνισμό παρά στις αρχαιότητες. Στο Παράρτημα δημοσιεύει μεταξύ άλλων επιγραφές από τη Χαιρώνεια, αποσπάσματα του Θουκυδίδη και ένα δοκίμιο για την αλβανική γλώσσα. Το έργο του, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1813, γνώρισε δεύτερη έκδοση την ίδια χρονιά. Ο Hobhouse θεωρείται ο βαθύτερος δημοσιολογικός αναλυτής των αστικών κέντρων της ηπειρωτικής Eλλάδας και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Aγώνα.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (22)