Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

ELLIS, Tristram. Twelve Etchings of the Principal Views & Places of Interest in Cyprus, Λονδίνο, Gammon & Vaughan, 1879.

Ο Βρετανός ζωγράφος και σχεδιαστής Tristram James Ellis (1844-1922) γιος μαθηματικού και φιλολόγου, έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Μπαθ και το Εδιμβούργο, και σπούδασε σε ιδιωτικό σχολείο στο Hampshire. Παρά την κλίση του στα μαθηματικά προτιμούσε να σχεδιάζει, κάνοντας κυρίως αντίγραφα πινάκων. Ακολούθησαν οι σπουδές του στο King's College του Λονδίνου, όπου διακρίθηκε στον κλάδο των εφαρμοσμένων επιστημών. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε για πολλά χρόνια ως μηχανικός αλλά τελικά αποφάσισε να αφοσιωθεί στην τέχνη.

Οι πρώτες ελαιογραφίες του εκτέθηκαν στη Βασιλική Ακαδημία, αλλά ο Ellis επέλεξε να φύγει από τη χώρα του για να τελειοποιήσει την τεχνική του κοντά στον Γάλλο ζωγράφο Léon Bonnat στο Παρίσι. Γρήγορα ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκάδες μαθητές, και παρά τις συμβουλές του δασκάλου του άρχισε να ταξιδεύει και να ζωγραφίζει.

Στα 1878 ταξίδεψε στην Κύπρο, όπου παρέμεινε περίπου έξι εβδομάδες. Γύρισε με πυρετό, και με εξήντα ακουαρέλες οι οποίες πουλήθηκαν σε γκαλερί στην Bοnd Street αμέσως μετά την έκθεσή τους, τον Απρίλιο του 1879. Τότε ο Ellis αποφάσισε να δημοσιεύσει και αναπαραγωγές αυτών των σχεδίων. Πραγματοποίησε αμέσως μετά ένα ταξίδι στην Ανατολή και ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια με προορισμό τη Συρία και από εκεί στην ανατολική σημερινή Τουρκία, για να φτάσει τελικά στη Μοσούλη και τη Βαγδάτη. Συνέχισε προς την Παλμύρα, τη Δαμασκό, τη Βηρυτό και τον Λίβανο. Τα ενενήντα σχέδιά του, προϊόν αυτού του μεγάλου ταξιδιού, πουλήθηκαν αμέσως μετά την επιστροφή του. Στα 1882 πραγματοποίησε ένα δεύτερο ταξίδι στην Αίγυπτο, όπου παρέμεινε περίπου ενάμιση μήνα και ακολούθησαν άλλα ταξίδια στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, αλλά και στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο και την Αρκτική. Παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία και δημοσίευσε σειρά εκδόσεων με υλικό από τα ταξίδια του. Πίνακές του εκτέθηκαν επίσης στη Βασιλική Εταιρεία από το 1868 έως το 1893. Πολύ δημοφιλή έγιναν τα έργα που απεικονίζουν την Κωνσταντινούπολη, τη Σαντορίνη, τα Ιεροσόλυμα, τη Ταγγέρη και την Πορτογαλία.

Το παρόν έργο, ιδιαίτερα εντυπωσιακό, κυκλοφόρησε αμέσως μετά από το ταξίδι του στην Κύπρο, σε αριθμημένα αντίτυπα και με επεξηγηματικά κείμενα. Θέλησε, όπως γράφει ο ίδιος, να μεταφέρει στον καμβά την εικόνα της νήσου, νέας κτήσης της Βρετανίας. Από το Λίβερπουλ έφτασε στη Λάρνακα όπου παρέμεινε για είκοσι μέρες. Ο δραγουμάνος (διερμηνέας) του τον συνόδευσε σε γνωστές και άγνωστες τοποθεσίες: Αμμόχωστο, Πάφο, Λευκωσία, Τρόοδος, Μπελαπάις, Κερύνεια. Ζωγράφισε τοποθεσίες, μνημεία, ανθρώπους, αγροτικές σκηνές και τοπία.

Σύνταξη : Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (13)