Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

LACHAISE. Costumes de l'Empire turc, avec des notes explicatives; Vues de Constantinople, des Dardanelles et de Smyrne, prises en 1817, 1818, 1819, 1820, Παρίσι, Pélicier, Janet et Cotelle, MDCCCXXI [=1821].

Για τον Lachaise, δημιουργό του Λευκώματος αυτού, το οποίο απεικονίζει ενδυμασίες και ανθρώπινους τύπους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γνωρίζουμε μόνον ότι σπούδασε αρχιτεκτονική και ότι σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Αίγυπτο, όταν στα 1817 ο κόμης De Forbin, γενικός διευθυντής των Μουσείων της Γαλλίας, του ζήτησε να τον συνοδέψει μαζί με άλλους Γάλλους φιλότεχνους σε ένα ταξίδι στην Ανατολή. Στη συντροφιά συμμετείχε ο ζωγράφος Prevost, ο οποίος σχεδίαζε πανοραμικές απόψεις, ο Huyot, καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, και άλλοι. Ξεκίνησαν από την Τουλόν, και, αφού επισκέφτηκαν την Αθήνα και τη Μήλο, συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Μικρά Ασία περνώντας από τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σμύρνη. Αφού περιηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ταξίδεψαν προς την Αλεξάνδρεια κι ανέβηκαν τον Νείλο έως το Κάιρο, τη Νουβία και τους καταρράκτες. Το ταξίδι τους ολοκληρώθηκε στα 1820.

Οι πίνακες του λευκώματος απεικονίζουν αξιωματούχους της αυτοκρατορίας, διάφορους επαγγελματίες και πλανόδιους πωλητές, απόψεις πόλεων καθώς και άλλους ανθρώπινους τύπους σε στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής ενώ επεξηγηματικά κείμενα συνοδεύουν την κάθε εικόνα. Οι μορφές, άλλες επιχρωματισμένες και άλλες όχι, στέκονται κάπως άτεχνα στον χώρο χωρίς φόντο ούτε λεπτομέρειες στις ενδυμασίες. Τα περισσότερα σχέδια λιθογραφήθηκαν από τους F. Lecomte και C. Fraconnier και κάποια από τον ίδιο τον Lachaise.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (62)