Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

DUCLOT, Dominique Nöel Joseph. En Crète. Ouvrage orné de 2 cartes et de 10 photogravures hors texte, Μπορντό / Παρίσι, Feret & Fils / Librairies Associés, 1898.

Ο Γάλλος στρατιωτικός γιατρός του ναυτικού Dominique Nöel Joseph Duclot έφτασε στα Χανιά τον Φεβρουάριο του 1897. Επέβαινε σε φρεγάτα του γαλλικού στόλου, η οποία είχε αποσταλεί στην Κρήτη από τις Μεγάλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της κοινής διακοίνωσης τους, σύμφωνα με την οποία η Κρήτη δεν ήταν δυνατόν προς το παρόν να προσαρτηθεί στην Ελλάδα αλλά μπορούσε να κηρυχθεί αυτόνομη χωρίς να θιγεί η ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι ναύαρχοι των ευρωπαϊκών μοιρών γνωστοποίησαν στους Κρήτες ότι οι κυβερνήσεις θα εξασφάλιζαν την πλήρη αυτονομία της νήσου υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου και οι στρατιωτικές δυνάμεις των ευρωπαϊκών κρατών κατένειμαν μεταξύ τους την Κρήτη σε ζώνες επιτήρησης. Τα διεθνή στρατεύματα που αποβιβάστηκαν στην Κρήτη τον Φεβρουάριο του 1897 παρέμειναν στο νησί για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Ο Duclot περιέπλευσε τις ακτές της νήσου για οκτώ μήνες με το σκάφος “Le Troude”. Αγκυροβόλησε σε μέχρι τοτε άγνωστους κόλπους, και πολλές φορές αποβιβάστηκε για να εξερευνήσει την ενδοχώρα σε πεζοπορικές εκδρομές. Οι σημειώσεις του κι οι πληροφορίες που συγκέντρωσε από τις τοπικές αρχές (ελληνικές και τουρκικές) αλλά και από επίσημες δημοσιευμένες πηγές στη Γαλλία συνθέτουν το περιεχόμενο αυτού του χρονικού. Όπως ο ίδιος σημειώνει, καταγράφει με “σοβαρότητα και ακρίβεια” τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο που τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν στραμμένο στην Κρήτη.

Ο Duclot συμβουλεύεται κείμενα αξιόλογων προγενέστερων περιηγητών (Tournefort, Savary) και γράφει διεξοδικά για την γεωγραφία του τόπου, τον πληθυσμό, τη γλώσσα και τις θρησκευτικές συνήθειες, τις καλλιέργειες, το κλίμα, τα προϊόντα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, το εμπόριο, την υγεία, τη διοίκηση, τη σύγχρονη ιστορία και τις πρόσφατες εξεγέρσεις των Κρητών αλλά και όλες όσες προηγήθηκαν, από τον 13ο έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Περιηγείται και περιγράφει τον Χάνδακα, τη Σητεία, το Ρέθυμνο, τη Γόρτυνα και τα Χανιά, πεζοπορεί στον Κίσσαμο και δηλώνει πως είναι πολύ “κρίμα που δεν έγινε γαλλική η Κρήτη, θα προσφέραμε άρτιο διοικητικό σύστημα, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο…και θα ήταν όμορφο να κρατούμε το σκήπτρο του Ιδομενέα, ως διάδοχοι του Μίνωα, αυτού του θνητού που κατάγεται από τον μέγα Δία” !

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (13)