Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

ALEXANDER, James Edward. Travels to the Seat of War in the East, through Russia and the Crimea in 1829..., τ. Ι, Λονδίνο, Henry Colburn and Richard Bentley, 1830

Ο Βρετανός στρατιωτικός Sir James Edward Alexander (1803-1885) σπούδασε στο Εδιμβούργο, στη Γλασκώβη και στη Στρατιωτική Βασιλική Ακαδημία του Σάντχερστ. Εντάχθηκε στο στράτευμα της Βρετανικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών και συμμετείχε στην εκστρατεία της Περσίας, όπου υπήρξε μάρτυρας όλων των γεγονότων στον πόλεμο μεταξύ Περσίας και Ρωσίας στα 1826. Επίσης ήταν παρών στον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο στα 1829, και σε συγκρούσεις στην Πορτογαλία (1832-34) και τη Νότιο Αφρική (1835). Η Royal Geographical Society τού ανέθεσε επιστημονικές εξερευνητικές αποστολές σε περιοχές της σημερινής Ναμίμπια και της Νοτίου Αφρικής (1836-37). Εκεί συγκέντρωσε φυσιοδιφικό υλικό, ορυκτά και όπλα, κατέγραψε τις γλώσσες των τοπικών φυλών και σχεδίασε χάρτες της περιοχής. Για τις αποστολές αυτές χρίσθηκε ιππότης στα 1838. Υπηρέτησε στον Καναδά από το 1841 έως το 1855, στον Κριμαϊκό πόλεμο αλλά και στον πόλεμο των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία στα 1862. Αποστρατεύθηκε στα 1877 και την ίδια χρονιά συνέβαλε στη μεταφορά του Οβελίσκου της Κλεοπάτρας από την Αλεξάνδρεια στην Αγγλία.

Το υλικό που συγκέντρωσε από τα ταξίδια του τού επέτρεψε να δημοσιεύσει πολλά ταξιδιωτικά έργα τα οποία κυκλοφόρησαν από το 1827 έως το 1879. Η παρούσα έκδοση περιγράφει τη συμμετοχή του Alexander στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Γάλλων κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο στα 1829. Ξεκινώντας από το Αμβούργο έφτασαν στην Αγία Πετρούπολη· στο κείμενο καταγράφονται ανέκδοτα από την καθημερινή ζωή στη Ρωσία, με σχόλια για τον χαρακτήρα των κατοίκων. Αφού πέρασε από τη Μόσχα, της οποίας τα αξιοθέατα περιγράφει, έφτασε στην Οδησσό όταν η πολιτεία είχε χτυπηθεί από την πανώλη. Ο Alexander έγινε μάρτυρας όλων των θαλάσσιων συγκρούσεων και, χωρίς να παραδίδει αναλυτική ιστορία του πολέμου, συγκεντρώνει πολλά στοιχεία και πληροφορίες. Στη συνέχεια βρέθηκε στο στρατόπεδο της Αδριανούπολης, όπου τόσο τα μνημεία όσο και η καθημερινή ζωή της πόλης προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του. Κατόπιν παρέμεινε έναν μήνα στη Σεβαστούπολη αλλά δεν μπόρεσε να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη όπως σκόπευε και να συνεχίσει προς τη Αίγυπτο και την Ιταλία, κι επέστρεψε στη χώρα του μέσω Σκανδιναβίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων και των μετακινήσεών του ο Alexander ενδιαφέρθηκε και περιέγραψε για τις αρχαιότητες στις περιοχές που επισκέφθηκε, και συνέλεξε νομίσματα, επιγραφές και ανάγλυφα για την προσωπική του συλλογή.

Σύνταξη : Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (11)