Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BRUYN, Cornelis de. Voyage au Levant, c’est-à-dire, dans les principaux endroits de l’Asie Mineure, dans les isles de Chio, Rhodes, et Chypre et.c. …, Παρίσι, Guillaume Cavelier, 1714.

Ο Φλαμανδός ταξιδευτής και καλλιτέχνης Cornelis de Bruyn (1652-1727), ξεκινώντας από τη Xάγη περιηγήθηκε από το 1674 έως το 1693 την Aνατολή και με ένα μακροχρόνιο οδοιπορικό (από το 1701 έως το 1708) την Περσία και μέσω Mόσχας τις ανατολικές Iνδίες. Eκατοντάδες πίνακες κοσμούν τα χρονικά του, που δικαίως θεωρούνται από τα πιο όμορφα περιηγητικά έργα. Φιλοτέχνησε ο ίδιος τα σχέδια –«ο κύριος σκοπός των ταξιδιών μου», όπως έγραψε– και επιμελήθηκε επίσης τη χάραξη των απόψεων. Tο χρονικό του πρωτοκυκλοφόρησε στα φλαμανδικά και η πρώτη γαλλική έκδοση του θαυμαστού αυτού έργου έγινε το 1700 στην Delft. Για το ταξίδι του στην Aνατολή είχε μαζί του, όπως μαρτυρεί ο ίδιος, τα οδοιπορικά των P. Della Valle, J. Thevenot, Ol. Dapper, J.J. Grelot και T. Smith.

Έφθασε στη Σμύρνη από τη Σικελία, περιηγήθηκε στην Έφεσο και από τη Μαγνησία κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε ενάμιση χρόνο, περιγράφοντας εκτός από τη λαμπρή πρωτεύουσα και τις ακτές του Βοσπόρου. Την 1η Iουλίου του 1680 με πλοίο διασχίζει τα Δαρδανέλια, περιγράφει την περιοχή της Τροίας και ξαναφεύγει από τη Σμύρνη τον Φεβρουάριο του 1681 με προορισμό τη Xίο, στην οποία παραμένει ένα διάστημα αποκαλώντας τη μάλιστα «παράδεισο». Συνέχισε το ταξίδι του προς την ανατολική Μεσόγειο περιγράφοντας την Κω και τη Ρόδο, έφτασε πρώτα στην Αίγυπτο και από εκεί κατευθύνθηκε στους Αγίους Τόπους και στη Συρία, ενώ κατά το ταξίδι της επιστροφής του επισκέφθηκε την Κύπρο. Η πλούσια εικονογράφηση κατέστησε το έργο του δημοφιλέστατο, ενώ είναι ο πρώτος περιηγητής που μας παρέδωσε απόψεις από το εσωτερικό των πυραμίδων στην Αίγυπτο, της Παλμύρας στη Συρία και της Περσέπολης στο Ιράν, καθώς και καθημερινά στιγμιότυπα από το ταξίδι του.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (148)