Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

ROCCHETTA, Don Aquilante. Peregrinatione di Terra Santa ed’altre Provincie di Don Aquilante Rocchetta, Cavaliere dek Santissimo Sepolcro..., Παλέρμο, Alfonzo dell’Isola, 1630.

Ο Ιταλός Aquilante Rocchetta γεννήθηκε στην Καλαβρία και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παλέρμο. Στις 26 Οκτωβρίου του 1598 ο Rocchetta επιβιβάζεται σε πλοίο στη Μεσσήνη μαζί εμπόρους που κατευθύνονταν στο Χαλέπι. Το προσκυνηματικό χρονικό του Rochetta περιέχει κεφάλαια με συμβουλές και υποδείξεις για να μπορέσουν οι προσκυνητές να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του ταξιδιού καθώς και προτάσεις για τα εφόδια που θα έπρεπε να έχουν μαζί τους. Το πλοίο πέρασε από την Κεφαλονιά και τα Κύθηρα και αγκυροβόλησε στον Χάνδακα. Στις 23 Νοεμβρίου έφτασαν στην Κύπρο και από εκεί στην Αλεξανδρέττα. Ο Rochetta αποβιβάστηκε, και από τη χερσαία οδό έφτασε στο Χαλέπι περνώντας από την Αντιόχεια. Από εκεί μέσω Αμάν και Χομς κατέληξε στη Δαμασκό και προσκύνησε σε όλες τις βιβλικές τοποθεσίες των Αγίων Τόπων, μέσα σε διάστημα ενός περίπου μήνα. Συνέχισε προς την Αίγυπτο, όπου περιηγήθηκε για τρεις μήνες το Κάιρο και τα περίχωρά του, και τέλος επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια απ’ όπου επιβιβάστηκε σε πλοίο για τη Σικελία. Το ταξίδι του τελείωσε στο Παλέρμο τον Σεπτέμβριο του 1599.

Στο χρονικό του ταξιδιού του, που κυκλοφόρησε στα 1630, συμπεριλαμβάνεται ένα κεφάλαιο για το Σινά, το οποίο ο συγγραφέας δεν επισκέφθηκε αλλά συγκέντρωσε πληροφορίες για αυτό από άλλους προσκυνητές. Σε σύγκριση με τα άλλα προσκυνηματικά χρονικά της εποχής, το έργο του Rochetta είναι πιο πλούσιο σε πληροφορίες πάνω σε πόλεις, μνημεία, πολιτικά γεγονότα, στιγμιότυπα και λεπτομέρειες από τον καθημερινό βίο των πληθυσμών στους τόπους όπου βρέθηκε καθώς και υποδείξεις για πιο άνετο και ασφαλές ταξίδι. Η εικονογράφηση που πλαισιώνει το κείμενο αντιγράφει τα θέματα από τα έργα των J. Cootwijck και J. Zuallart. Από τον Zuallart ο συγγραφέας δανείζεται πιθανότατα και την ιδέα για τα κεφάλαια με τις συμβουλές και υποδείξεις προς τους προσκυνητές.

Σύνταξη : Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (51)