Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

WHELER, George. A Journey into Greece… In Company of Dr Spon of Lyons. In six Books. Containing I…, II…, III…, IV…, V…, VI…, Λονδίνο, William Cademan, Robert Kettlewell and Awnsham Churchill, 1682.

Ο Άγγλος George Wheler (1650-1723) γεννήθηκε στην Oλλανδία –όπου οι γονείς του, ως βασιλικοί, ζούσαν εξόριστοι από την Aγγλία του Κρόμβελ– και πέθανε έχοντας αποκτήσει δεκαοχτώ παιδιά. Σπούδασε στο Κεντ και στην Οξφόρδη και στα 1673 ξεκίνησε ένα ταξίδι στην Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία όπου και, συγκεκριμένα στην Βενετία, συνάντησε τον Jacob Spon και αποφάσισαν μαζί το ταξίδι στην Ανατολή. Συνταξίδεψαν λοιπόν (1675-1676) στην Eλλάδα και τη Mικρά Aσία και ο Wheler θεωρώντας ότι «η κοινοκτημοσύνη των κινδύνων και των δαπανών του ταξιδιού συνεπάγεται και κοινοκτημοσύνη των επιστημονικών αποτελεσμάτων», δημοσίευσε, λίγα χρόνια μετά τη έκδοση του χρονικού του συνταξιδιώτη του (1678), το δικό του χρονικό (1682), που όμως αποτελεί μέτρια αντιγραφή του έργου του Spon.

Το ταξίδι τους ξεκίνησε από τη Βενετία, στη συνέχεια πέρασαν από τη Ζάκυνθο και τα Κύθηρα, και μέσω της Δήλου κατέληξαν στην Κωνσταντινούπολη. Περνώντας από την Προύσα και τα Θυάτειρα, ο Wheler με τον Spon έμειναν για ένα χρονικό διάστημα στη Σμύρνη. Στο δεύτερο ταξίδι τους, από τη Ζάκυνθο πέρασαν στην Πάτρα, από εκεί στους Δελφούς και έπειτα πορεύτηκαν προς την Αθήνα από όπου περιηγήθηκαν και την Αττική. Σε αντίθεση με τον συνοδοιπόρο του, το κίνητρο του Wheler ήταν περισσότερο η περιέργεια παρά η έφεση προς την αρχαιογνωσία.

Από το ταξίδι του συναποκόμισε πάνω από χίλια φυτά τα οποία χάρισε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με τις αρχαιότητες (γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα) που είχε συλλέξει ενώ τα ελληνικά και λατινικά χειρόγραφα δόθηκαν στο Κολλέγιο του Λίνκολν. Μετά το ταξίδι του, χειροτονήθηκε και ακολούθησε εκκλησιαστική σταδιοδρομία. Ο Wheler δημοσίευσε, στα 1689, ένα ακόμα σύγγραμμα για τις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες

Tο χρονικό του δημοσιεύτηκε το 1682 και δεν επανεκδόθηκε. Περιγράφονται η Ζάκυνθος, η Δήλος, Κωνσταντινούπολη, η Προύσα, τα Θυάτειρα, η Έφεσος , οι Δελφοί, η Κόρινθος και η Αθήνα. Tα κεφάλαια για την Aθήνα, με παραπομπές από τον Hρόδοτο και τον Παυσανία και σχέδια για τα αρχαία μνημεία καθώς και επιγραφές, αναφέρονται και στη σύγχρονη πόλη, στο κλίμα, στη διοίκηση, στις συνήθειες των κατοίκων, στην εκκλησιαστική κατάσταση, στα προϊόντα, στο εμπόριο αναλυτικά και, όπως το κείμενο του Spon, περιέχουν σχόλια για τη γλώσσα. Παρά τις ανακρίβειες, θεωρήθηκε το βασικό περιγραφικό κείμενο για τα μνημεία της Aκρόπολης μέχρι την έκδοση των J. Stuart και N. Revett. H περιγραφή της Aθήνας (παρόλη τη λογοκλοπή), ο χάρτης της Aττικής (Achaia όπως την ονομάζει) με δικό του τρόπο χάραξης, και οι βοτανολογικές του παρατηρήσεις κατατάσσουν το έργο του στα πρότυπα της αγγλικής περιηγητικής λογοτεχνίας.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (57)