FYLER, Arthur Evelyn, Colonel. The Development of Cyprus, and Rambles in the Island. With coloured Illustrations, Maps and Plan, Λονδίνο, Percy Lund, Humphries & Co., [1900].
Ο συνταγματάρχης Arthur Evelyn Fyler († 1904) υπηρέτησε στο 50ό Βασιλικό Σύνταγμα από το 1853. Πoλέμησε στον Κριμαϊκό πόλεμο (Οκτώβριος 1853 - Μάρτιος 1856) και πήρε μέρος στις μάχες του Άλμα και του Ίνκερμαν, καθώς και στην πολιορκία της Σεβαστούπολης. Επίσης πολέμησε στην τελευταία φάση των πολέμων της Νέας Ζηλανδίας, που έλαβαν χώρα από το 1845 έως το 1872, μεταξύ της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας και των ιθαγενών Μαορί. ΄Ηταν διοικητής του πρώτου τάγματος του συντάγματός του καθ' όλη τη διάρκεια του Αιγυπτιακού πολέμου του 1882, και παρών στη μάχη του Κασασίν ή Τελ ελ-Κεμπίρ, όταν στις 28 Αυγούστου και στις 9 Σεπτεμβρίου του 1882 ο αιγυπτιακός στρατός υπό τον Άχμεντ Ουράμπι Πασά επιτέθηκε στα βρετανικά στρατεύματα για να επανακτήσει τη Διώρυγα του Σουέζ. Έγινε λοχαγός το 1859, ταγματάρχης το 1872, αντισυνταγματάρχης το 1880 και συνταγματάρχης το 1883, έτος κατά το οποίο αποστρατεύθηκε. Πέθανε στο Μπέρι (Bury) σε ηλικία 72 ετών.
Στην έκδοση "The Development of Cyprus", ο συγγραφέας φιλοδοξεί "να αναδείξει έναν τόπο που δεν είχε μικρό μερίδιο στην ιστορία του κόσμου [...] που θα μπορούσαμε ορθώς να αποκαλέσουμε προπύργιο της διώρυγας του Σουέζ. [...] Έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να αποφύγει τον πολιτικό σχολιασμό, καθώς πιστεύει ότι η νήσος θα αρχίσει να ευημερεί όταν όλες οι πλευρές την αναγνωρίσουν ως χρήσιμο και αναπόσπαστο μέρος της Βρεταννικής Αυτοκρατορίας." Επίσης πραγματεύεται τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο, τη στρατιωτική και ναυτική της ισχύ, και περιγράφει τα τοπία του νησιού και την προσωπική του περιήγηση από το όρος Τρόοδος στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο. Στην περιοδεία του ο Fyler επισκέφθηκε πολλά χωριά και πόλεις όπως την Αμμόχωστο, τη Λάρνακα, την Κερύνεια, τη Λεμεσσό και την Πάφο, καθώς και μνημεία και τοποθεσίες θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος όπως τα ερείπια του αββαείου Μπελαπάις, το παλαιό φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα, το φρούριο της Αμμοχώστου και τον τάφο της Αγίας Αικατερίνης στη Σαλαμίνα.
Η έκδοση περιέχει πλούσια εικονογράφηση, που συγκεντρώνεται κυρίως στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου «καθώς αυτά αφορούν τα τοπία της νήσου, ούτως ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να φανταστεί τα μέρη που περιγράφονται με μεγαλύτερη ζωντάνια από ό,τι αν διάβαζε απλώς το γραπτό κείμενο». Πολλά από τα χαρακτικά βασίζονται σε σχέδια με ακουαρέλα που φιλοτέχνησε ο συγγραφέας κατά την παραμονή του στην Κύπρο.
Ο συνταγματάρχης Fyler συνέγραψε επίσης μια ιστορία του 50ού συντάγματος, με το οποίο συνδέθηκε στενά η ζωή και η σταδιοδρομία του.
Εργογραφία
The History of the 50th or (the Queen's Own) Regiment: From the Earliest Date to the Year 1881. Λονδίνο: Chapman & Hall, 1895.
The Development of Cyprus, and Rambles in the Island, with coloured Illustrations, Maps, and Plans. Λονδίνο: Percy Lund, 1899.
Βιβλιογραφία
“Personal notes from London”, Evening Post [Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία], Volume LXVII, Issue 105, 4 May 1904, σελ. 6.
Σύνταξη: Νικόλας Νικολαΐδης