Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GILLIODTS, Juan. Impressions d'Orient, Voyage en Turquie, en Bulgarie et en Serbie, Βρυξέλλες, [1897].

O Juan Gilliodts ήταν Βέλγος περιηγητής και διπλωμάτης, μέλος φλαμανδικής οικογένειας ισπανικής καταγωγής. Οι Gilliodts ήταν γαλλόφωνοι, όπως και πολλοί άλλοι επιφανείς Φλαμανδοί που γι' αυτό το λόγο αποκαλούνταν ειρωνικά "Franskiljon" από τους Φλαμανδόφωνους. O Giliodts σπούδασε στη Γαλλία και υπηρέτησε ως ακόλουθoς του προξενείου της Αργεντινής και αντιπρόξενος της Ελλάδας και της Βολιβίας στο Βέλγιο. Για τη σταδιοδρομία του τιμήθηκε με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής.

Ο Giliodts δημοσίευσε την αφήγηση της περιήγησής του στα Βαλκάνια, και κυρίως της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, με τον τίτλο "Impressions d’Orient". Η διαδρομή του περιλάμβανε την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βουλγαρία, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Σερβία. Στην οθωμανική πρωτεύουσα, όπως γράφει, ένιωσε «σαν να μην μπορούσε να εκφράσει με λόγια την ομορφιά του Κεράτιου Κόλπου και της Κωνσταντινούπολης, μια ομορφιά που μαγεύει, μένει στη μνήμη και δεν ξεχνιέται ποτέ». Παρότι ήταν αρχικά προκατειλημμένος εναντίον των Οθωμανών, ο συγγραφέας έφυγε από την Κωνσταντινούπολη εντυπωσιασμένος από την ευγένεια των απλών ανθρώπων και την πρόοδο που είχε επιτύχει το οθωμανικό κράτος.

Βιβλιογραφία

Rees, Philip. Biographical Dictionary of the Extreme Right Since 1890, Νέα Υόρκη: Simon & Schuster, 1991, σελ. 401.

Cats. H. «Juan O. Gilliodts - Impressions d’Orient» στο La Revue diplomatique: politique, littérature, finances, commerce international, Παρίσι, 31-07-1898, σελ. 9-10.

Σύνταξη: Νικόλας Νικολαΐδης

Θέματα (10)